ДругиКниги вместо цветя – резултат от експеримент от нашата сватба

юли 28, 20191

Освен в училищните дворове на 15-ти септември,  само на сватба можете да видите множество хора, обзаведени  с китки, букети и саксии… Сватба е все пак и така се прави. Тъй като съм бил гост,  а и сред помагачите на немалко сватби, цветята винаги са били един от най-странните елементи. Помня  последната сватба, на която ми се наложи да превозя цветята с автомобила си от църквата до ресторанта. Познайте как се събират 50 букета в багажник. Ще ви подскажа – с натискане. Оказва се, че цветята са изключително лесни за компресиране, стига да не искаш да ги изкараш от багажника си в същия вид, в който са били подарени…

Когато дойде време за моята собствена сватба, с бъдещата булка взехме едно много логично решение – нищо на сватбата да не се хвърля. А цветята са хвърляне на на пари от подаряващите и хвърляне на усилия в логистиката на цялата ботаническа градина от ритуална зала, през църква до ресторант. Та ние решихме да спестим това както на нас, така и на нашите гости,  и им предложихме да изберат нещо от тяхната лична библиотека и да ни подарят книга.

Резултатът виждате на снимката – 48 книги, които са тематично избрани точно като за нас. И те не само, че няма да бъдат изхвърлени, но ще стоят в библиотеката ни,  като спомен от този прекрасен ден, за да ни напомнят за хората, които са били част от него.

Някои от книгите бяха на години повече от мен и булката, но бяха много скъпи на тези, които,  подарявайки ги, ни бяха дали много повече от книга. Други бяха намерили книги с автограф от автора. Трети бяха избрали за нас нови книги, които да ни бъдат от от полза в бъдещия семеен живот – за отглеждане на деца, приказки, психология, философия. Немалко книги бяха много добре подбрани според нашите лични интереси. Към всичко това трябва да прибавим и ваучер за книги, който пък ни даде свободата да изберем каквото  пожелаем… Това ще добави поне още 3 книги към колекцията, макар че още не сме решили кои да са те. Все пак си имаме 48 заглавия и трябва да изберем още 3, което прави задачата още по-интересна.

Знам, че не сме първите, които правят това, но също така знам, че има много хора, които никога не са и чували за подобна практика, затова  исках да споделя идеята и резултата със света.

Ето и няколко причини да го направите:

За да спестите излишни и безсмислени разходи на вашите гости. 

Цената на един хубав букет започва от 25 лв. и често стига докъм 50-80 лв. За сватба хората имат навика да купуват  още по-скъпи букети, защото… сватба е все пак. Една стойностна книга може да е безплатна, (ако я вземем от библиотеката си), 1-2 лв. (ако я вземем от някой букинист на старо) или 10-35 лв.,  ако я купим от книжарница. Всеки ще избере сам.

За да спестите излишно време в деня на сватбата на вашите гости. 

Книгите,  независимо дали ще са нови или стари,  могат да се осигурят месеци преди въпросния ден, докато цветята трябва да се купят в самия ден, за да могат да оцелеят… поне до момента на подаряване.

– Защото  всяко семейство рано или късно се изправя пред различни кризи, проблеми, възпитание на деца и ситуации, които да го подложат на изпитание. 

Ние вярваме, че единственият начин да получиш качествена, изчерпателна и разнообразна информация и знания са именно книгите. Независимо дали книгите са психологически, духовни, художествени или детски, всяка  от тях книга крие повече мъдрост от всяка статия, която някога сте чели в интернет.

– Защото книгите нямат краен срок. 

Един ден тези книги могат да са пътеводната светлина и да покажат пътя и на вашите деца. Дори  и сега да не четете толкова, колкото би ви се искало, някога ще дойде време за всяка една от тези 48-51 или повече книги.

– Защото, подарявайки ви книги, гостите ви подаряват света.

И да, накрая нищо не беше изхвърлено на боклука от подаръците ни, а ние със съпругата ми имаме книги за поне година напред. А бъдещото ни дете също вече има книги с приказки за първите си няколко години.

Това е едно добро начало на семейния живот, не мислите ли?

Библиотека

One comment

  • Ева

    февруари 1, 2022 at 9:50 am

    Невероятна идея, ще си я запазя 🙂

    Reply

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *