Интернет бизнесEmail маркетинг – що е то и как да го управляваме ефективно?

октомври 20, 20140

Имейл маркетингът е нещо, което всеки онлайн бизнес трябва да ползва. Изпращаме писма, те реализират посещения в сайта ни, продажби, импресии, регистрации и т.н. Звучи лесно, нали? Колко сложно може да е изпращането на едно писмо до няколко хиляди абоната? Отговорът е:  много, много сложно!
За да разберете дали правите нещата правилно, отговорете си на следните въпроси:

1. Имате ли база данни с потребители/клиенти, които са се съгласили доброволно  да получават писма от вас?

2. Знаете ли колко от адресите в базата данни са неправилно  изписани (с грешни домейни, точки, кирилски символи и т.н.)?

3. Знаете ли колко от адресите, с които разполагате, все още са активни и колко са закрити?

4. Сигурни ли сте, че в списъка нямате и такива адреси и домейни регистрирани в “Регистър на електронните адреси на юридически лица, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения” към КЗП?

5. Знаете ли пола, града, държавата, годините  и имената на лицата стоящи зад имейл адресите във вашата база данни?

6. Знаете ли какъв е опън-рейтът на последната ви кампания? (опън-рейт – коефициент показващ отношението между броя изпратени писма и броя отворени писма)

7. Знаете ли какъв е CTR на вашата последна кампания? (коефициент, показващ отношението между броя отворени писма и броя кликнати линкове)

8. Знаете ли какъв брой потребители се отписват при всяка изпратена от вас кампания?

9. Имате ли опция за автоматично отписване на абонатите при изпращането на писмата?

10. Персонализирате ли всяко изпратено писмо адресирайки го пряко до всеки един потребител?

11. Отчитате ли ефективността на всяка имейл кампания чрез инструменти като Google Analytics?

12. Винаги ли изпращате вашите кампании така, както  сте обещали на потребителите – по едно и също време на деня/седмицата/месеца?

13. Има ли повече от 20 дни, през които не сте изпращали мейл кампании до вашите потребители?

14. Ако изпращате HTML писма, винаги ли добавяте и алтернативен текст идентичен с писмото?

15. Знаете ли как изглежда вашето писмо прегледано през различни пощенски клиенти – abv.bg, gmail.com, hotmail.com, yahoo.com, Outlook, thunderbird?

16. Използвате ли специализирана система за управление на имейл маркетинг?

Ако имате до 3 отговора с  НЕ, вие се справяте задоволително, но има над какво да поработите още.
Ако имате между 3 и 5 отговора НЕ –  вие сте налучкали правилния път, но така и  не достигате заветната цел и ефективността, която получавате при вашата дейност е сравнително ниска.
Ако имате над 5 отговора НЕ, то може да се каже, че вие не правите имейл маркетинг, а просто изпращате хаотично някакви имейли към някакви потребители без реално зад това да се крие ясна стратегия. Ефективността ви клони към нула, но ви е трудно да го разберете, тъй като най-вероятно не ползвате ефективно метриките посочени по-горе.

В теста заложих само някои от най-основните параметри, които всеки един предприемач трябва да следи при управлението на имейл маркетинга си. Всъщност изглежда прекалено сложно да се следят толкова много параметри, особено от човек, който не ги разбира в детайли. Точно затова са създадени имейл маркетинг платформи, които вършат по-голямата част от работата вместо вас. Те измерват броя отворени писма, кой потребител кое писмо е отворил, кога, колко пъти е кликнал на линка, какъв е процентът отписани потребители при всяка кампания, колко ефективна е кампанията не само при изпращането, а и след попадане на потребителя в сайта ви и т.н.

Преди обаче да пристъпите към прибързано закупуване на имейл маркетинг платформа е желателно да се консултирате със специалист по темата, тъй като и там има немалко параметри, които трябва да се имат предвид.

Един прост пример:  закупувате си добра платформа, която инсталирате на вашия уебсайт, базиран на WordPress. Инвестирали сте 20$ или 200$ с идеята, че ще изпращате писма до 3000 абоната всяка седмица. Вие обаче хоствате не на собствен сървър, а на споделен хостинг и това може да се окаже проблем. Да,  вие имате система, която може да изпраща хиляди писма за час, но… хостинг компанията ви ограничава до няколко стотин на час. Подобни ограничения са нормални, но ако не ги знаете,  може да изпратите 1000 имейла, без да знаете, че 60% от тях изобщо няма да достигнат до целта си.

Ето какви са ограниченията на някои от най-големите хостинг компании в страната:
Host.bg – 400 / час
SuperHosting.bg – 350 / час.
ICN.BG – 200 / час

Не се притесMailerLite Email Marketing for Small Businessнявайте –  не сте попаднали на лоша хостинг компания и не се местете от една компания на друга заради още 10 или 100 писма на час. Решението на този казус е въпрос на изграждане на стратегия от експерт, който да се запознае с вашата база данни, честотата на изпращане на имейли, броя имейли, тип информация, която изпращате редовно и т.н. След това може да ви се дадат редица решения, така че да не сменяте хостинг компанията си, но в същото време да можете да изпращате хиляди имейли в минута.

 

Независимо дали изпращате писма до 500 от своите контрагенти или до 300 000 крайни потребители, винаги трябва да имате изградена стратегия, обучени служители, правилната софтуерна система за имейл маркетинг и.. успехът ви е гарантиран.

В случай, че се нуждаете от консултация по темата, чувствайте се свободни да се свържете с мен!

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *