Как спечелих пари от птичия грип онлайн - да хванеш AdSense вълната – добри практики

Как спечелих пари от птичия грип онлайн - да хванеш AdSense вълната – добри практики

Поради големия интерес към това как може да спечелим от Корона вирус, публикувам част от моята книга “Как да печелим от интенрет?”

Да хванете AdSense вълната е нещо, което може да ви изкара добри пари за много кратко време с изключително малко усилия. Тук има голяма вероятност да сгрешите, правейки безсмислен сайт, като описаните по-горе, затова внимавайте много. За да онагледя за какво става дума, ще ви разкажа за сайта All-About-Bird-Flu.org (Всичко за птичия грип). Домейнът, както сами можете да видите, бе ужасно неприятен за писане и споменаване – 4 думи, 3 тирета и завършва на .org. Но целта беше да хванем вълната, която медиите създадоха на тема “Птичи грип”. Всъщност, това не бе предварително планиран проект, а моментно прозрение, че щом всяка медия по света говори по темата във всяка една емисия, то значи търсенето на информация е убийствено голямо. По обясними причини в света нямаше сайтове, посветени изцяло на болестта, и една съботна вечер, в рамките на около час, аз създадох такъв.  Той се състоеше буквално от  5 страници с информация за птичия грип, за грипа като цяло, методите на лечение и диагностицирането. Текстовете на всяка една от тези 5 страници бяха не повече от 1/3 от A4 на английски език. В тях вградих по един единствен банер с цвета на сайта. Той дотолкова се сливаше, че изглеждаше като кутия с линкове поставена от „редакторите“ за повече информация. Естествено, в тези текстови банери се показваха оферти за лечение, ваксини, предпазване и какво ли още не, свързано с грипа като цяло. Останалото време, което вложих, беше писане по форуми по темата. Добавих сайта в профила си или го давах като линк за повече информация, когато някой питаше нещо по темата. Така заобикалях забраната за СПАМ във форумите или сайтовете за въпроси и отговори, тъй като просто давах повече информация за интересуващи се хора. На места триеха отговорите ми, но преди това да стане, вече имах необходимия трафик. Хората получаваха това, което искат – информация по темата. Поради масовата психоза, много международни блогъри цитираха моя сайт, добавяха го в списъците на линкове с приятели или го препоръчваха по един или друг начин на своите потребители. Това донесе неочакван трафик в рамките на дни и сайтът започна да печели по 15$ на ден. Това продължи около 3-4 месеца, след което трафикът и приходът спаднаха до минимум, тъй като епидемията и интересът на медиите към темата вече беше преминал. Сайтът ми струва само една регистрация на домейн и хостинг, които избих на 2-рия ден. При вложени около 30$, приходът беше над 1800$. Печалбата беше изключително голяма, като се имат предвид минималните усилия и труд, които бях вложил. Няма финансов инструмент в света, който да ви предложи нискорискова инвестиция с доходност от над 6000% в рамките на 4 месеца. Нито инвестиране в акции, нито форекс, нито високорискови взаимни фондове, нито банковите депозити биха могли дори да се доближат до подобна космическа доходност. (Ако действието се развиваше в наши дни, прихода щеше да е над десет пъти по-голям. Бел. Авт.)

Предизвикателството прието

Малко след излизането на първата ми книга „На 1 клик разстояние“, моят кум Божидар Бончев, който също е един от най-силните интерент консултанти в страната, ми предложи предизвикателството да хвана вълната отново. Това щеше да е тест дали този принцип още е в действие и доколко може да се разчита на тази практика за печалба чрез AdSense. Предизвикателството се изразяваше в това заедно с него да измислим тема, да реализираме сайт в рамките на няколко часа, след което да спечелим от него поне няколкостотин долара в рамките на дни.

Приех предизвикателството и се захванахме за работа. Набелязахме си една сравнително конкурентна тема – Европейското първенство по футбол през 2012 г. в Полша и Украйна и Олимпийските игри в Лондон същата година. Две спортни събития с огромен интерес към тях и разделени във времето само от няколко дни. Сложна и амбициозна задача.

Една събота за по-малко от ден направихме сайт с по 10-тина страници текст както за Европейското, така и за различни интересни факти около Олимпийските игри. Пуснахме сайта около 5 месеца преди събитията, поиграхме си с оптимизация за около 1 ден. , след което просто забравихме за него. Един хубав летен ден, докато бях на морето, моя кум ми се обади и ме попита: „Видя ли колко пари изкарахме днес?“. Нямах идея за какво говори, защото просто бях забравил за проекта, а и не следя спортните събития. Оказа се, че в първия ден от Олимпийските игри бяхме спечелили няколкостотин долара, като денят беше още към средата си. Ясно беше, че в сайта влиза сериозен трафик, но ни отне известно време, докато установим защо така рязко, при това само за ден, ръстът беше  няколкостотин пъти. Оказа се, че сме се харесали на Google повече от всеки друг.  Те бяха сменили своето лого с актуалния за деня олимпийски спорт и когато потребителят кликнеше върху него,  нашият сайт беше първият резултат по темата. Разбира се, потребителите кликваха и влизаха в нашия сайт, а след това с удоволствие се насочваха към рекламните банери. Оказа се, че не сме имали този късмет за Европейското, но за сметка на това оптимизацията, по която сме работили месеци, е дала ефект точно навреме. И така, доказахме за пореден път около 5 години след първия експеримент, че да хванеш вълната е нещо напълно възможно, стига да имаш идеи и опит.

Проекти, целящи да хванат вълната от търсене по дадена тема, не са дългосрочни и разчитането само на такива мини-сайтове с цел печалба няма да ви доведе до успех. За мен подобни проекти трябва да се правят като почивка или за разнообразие, между сериозните проекти, както и за да се експериментират нови техники и умения. Загубите са нищожни, тъй като инвестираните ресурси са пренебрежимо малки, но понякога печалбите биха могли да са наистина добри особено ако инвестицията на време и пари е по-сериозна. И все пак, имайте предвид, че сте на крачка от това да стъпите на грешния път на разводняването.

Важно е да отбележа, че нито един от проектите не е бил споделян в социални мрежи и е разчитал само и единствено на трафик от SEO.

Leave A Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *