Интернет бизнесПолезни линкове към инструменти за всеки онлайн бизнес

септември 10, 20150

Както ви обещах, публикувам някои от най-важните линкове, от книгата ми за да можете да се навигирате по-лесно и удобно. На това място ще добавям и други линкове, които смятам, че ще са важни за вашия интернет успех.

 

SEO – Оптимизация за търсещи машини

BoomSEO – инструмент, с който можете сами да правите оптимизацията на вашия уебсайт. Разбира се, оптимизацията е комплексен процес, но аз вярвам, че вие можете да си помогнете сами за една не малка част от случаите, стига да знаете какво и как да правите. Именно това е функцията на този инструмент. Освен, че ви дава данни много близки до другите професионални инструменти, а именно – индексирани ключови думи, линкове към сайта, домейни boom SEO ви дава и конкретни съвети от типа – намалете размера на тази снимка, добавете текст, тук, променете онова там. Чрез този инструмент дори може да следите дали вашите оптимизатори си вършат работата.

Хостинг, VPS, Cloud

Ако ме бяхте питали преди години вероятно щях да ви препоръчам различни компании с техните плюсове и минуси. Но в момента ситуацията в страната е такава, че СуперХостинг преди години купи Host.bg, тях пък ги купиха от BlueHost и накрая те пък купиха ICN.BG. На кратко – трите най-големи и качествени компании са обединени под брана SuperHosting.bg собствено на BlueHost. От гледна точка на качество аз препоръчвам именно СуперХостинг за сайтове насочени към България и BlueHost, ако задължително искате да работите за международния пазар.

Какъв план да изберете? Какво и в книгата, така и тук ви препоръчвам да стартирате с най-ниския хостинг план. Не харчете нито лев повече, защото може да се окаже, че няма да имате нужда от повече. Ако стигнете лимита – минете на следващия план. Виждал съм много клиенти, които купуват най-големия план „за всеки случай“. Но това харчи излишни пари, които можете да насочите към оптимизация (SEO) и към реклама.

Системи за имейл маркетинг

MailerLite Email Marketing for Small BusinessЗнам, че всеки препоръчва MailChimp, но понякога най-популярното не винаги е най-добрия избор. Аз съм почитател на правилното управление на паричния поток. Това означава, че ако харчите пари, те трябва да са така насочени, че да не обезкървяват бизнеса ви и да правят още пари. Иначе казано – ако похарчите 5000 лв. за табела, която да сложите на входа на офиса на вашия онлайн бизнес, вместо ад ви инвестирате в оптимизация или реклама, то вие ще фалирате твърде бързо. За това аз избирам най-добрата имейл маркетинг система – MailerLite.Тя не отстъпва по нищо на MailChimp, но а сметка на това излиза около 2 до 3 пъти по-евтино. За един от най-големите електронни магазини в страната, внедрихме тази система спестихме над 1800 лв. на месец от такси. Не е малко, нали? Но не ми вярвайте на сляпо. Тествайте. О, забравих да кажа, че нашите приятели от МейлърЛайт са латвийци, нищо, че фактурите вече идват от Калифорния.

Системи за електронни магазини

Shopify - електронен магазин за 1 минутаПлатформите с които може да изградите електронен магазин са безкрайно много. Аз лично препоръчвам WordPress, PrestaShop, ако имате времето и желанието да се научите да инсталирате подобни платформи или да наемете програмист или агенция за това. Дизайн и теми за PrestaShop (бъдете внимателни, когато купувате дизайн дали той се поддържа от последната версия на PrestaShop). Дизайн и теми за WordPress – тук и тук (бъдете внимателни, когато купувате дизайн дали той се поддържа от последната версия на WordPress и дали поддържа плъгина WooCommerce, който е надстройка на платформата до магазин)

Ако нямате времето и желанието да инвестирате в истински магазин, над който имате пълен контрол и искате да стартирате бързо и лесно (било то само за тест за по-малко от 1 минута), при това с всички нужни интеграции, тогава може би ще ви е интересно да видите посетите shopify.com.

 

Други

Други важни бизнес книги: Безплатното, Повратна точка, Целта: Процес на постоянно усъвършенстване

Безплатна система за създаване на медиен сайт, блог, магазин, каталог и… каквото се сетите – WordPress.

Canva – Платформа за бързо и лесно създаване на графични елементи за вашите социални мрежи (и не само).

Tinypng – приложение за компресиране на изображения. Задължително за всеки уебсайт, който иска да е кондиция с новите изисквания на Google за скорост на зареждане на сайта.

Система за съкратени адреси с рекламно позициониране (на кратко как да печелите жълти стотинки от разпращане на линкове) – Adf.ly

Платформа за „промотирано съдържание“ – Outbrain.com

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *