ДругиЩо е то рационален анархист?

януари 26, 20142

“Рационалният анархист смята, че понятия като „държава“, „общество“ и „управление“ не съществуват по друг начин, освен в материалната си проява чрез действията на отговорни пред себе си индивиди. Той вярва, че е невъзможно да прехвърляш вината, за споделяш вината, да разпределяш вината…, защото тя, угризенията и отговорността са неща, които се срещат само вътре в човеците и никъде на друго място. Но понеже е рационален, анархистът знае, че не всички индивиди са съгласни с преценките му. Затова се старае да живее съвършено в един несъвършен свят и, разбира се, че усилията му няма да постигнат хармонията, обаче не се смущава от мисълта за собствения си неуспех.” Робърт Хайнлайн

Малко повече за анархизма

Анархизмът е политическа философия и обществено движение, което се бори за отстраняването на всички форми на йерархия, включително държавата. Думата „анархия“ реално означава общество на свободни личности без управление. Философско-анархическата мисъл не се бори за хаос. Под термина „анархия“ се има предвид едно желано общество без държава.

Изборите – най-общо анархистите отричат гласуването на избори, като форма на легитимиране на държавната власт. Според по-умерените анархисти, гласуване може да има, но само на референдуми. Смята се, че гласуването е един вид приемане и подчиняване на държавната власт.

Пол – по отношение на пола, анархистите се обявяват твърдо против сексизма. Според анархическата идеология, сексизмът е инструмент за контрол, сравним с фашизма, защото служи като гето на подчинените индивиди.

Раса – анархизмът не признава расовото превъзходство.

Религия – традиционно анархистите са скептични по отношение на религията.

Власт – анархическата теория и практика имат крайно негативно отношение към авторитета и свързаните с него социални деформации. Общината е главното поле за пряко действие. Анархистите се борят за свободни, самоуправляващи се общини по местоживеене или месторабота, където решенията се приемат от общо събрание с консенсус. Могат да бъдат провеждани избори, но не за личности, а за идеи.

Гражданство – анархистът не е нечий поданик, човешки ресурс или електорат. Той не е патриот, а космополит.

Идеал – за идеала анархистите нерядко са се жертвали и никога не са се впечатлявали особено от личността, която временно го олицетворява.

Още по темата четете тук:

Луната е наставница сурова,
Държавност и анархия, Михаил Бакунин
Анархия, държава и утопия, Робърт Нозик

 

2 comments

 • George E. Gaulli

  април 9, 2017 at 2:50 pm

  Except that sexism has nothing to do with anarchism.

  Reply

 • Георги Валчев

  април 9, 2017 at 2:55 pm

  Да смяташ, че сексизмът има нещо общо с анархическата идеология трябва просто да си сляп в обществото.

  Reply

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *