Интернет бизнес“Черният петък” – как да го управляваме, за да печелим онлайн

ноември 26, 20150

Традицията с ‘черния петък’ вече активно залива и България от няколко години. Нещо, което в САЩ се равнява на масова истерия, тук започва все повече да придобива сила и да догонва своите западни еквиваленти. Много магазини се опитват да правят промоции като намаленията понякога достигат до 80%. Големите намаления обаче не са гаранция за това, че те ще реализират много продажби във въпросния Black Friday.

 

Нека да ви запозная с някои елементи, които рядко се вземат предвид, а именно хостинга и софтуера на сайта. Когато даден онлайн магазин направи промоция на стотици дори хиляди продукти, в рамките на 24 часа той може да реализира стотици хиляди до милиони влизания. И тъй като промоцията е направена така, че хората да купуват не защото знаят какво търсят, а защото нещо е евтино – те разглеждат сайта много по-обстойно от обикновено. Така те виждат вместо 2-3 продукта над 10-20, ако не и повече. На пръв поглед това е добре, но само ако сме подготвени.

 

Средностатистически онлайн магазин у нас може да прави между 100 до 10 000 човека на ден. Разбира се, има и такива,  които правят значително повече. Сега си представете скок на посещенията  между 10 до 100 пъти. Резултатът се вижда всяка година от потребителите и той най-често е съобщение за претоварен сайт, неработеща база данни, недостъпен сървър. Миналата година един от най-големите технологични сайтове не успя да се възстанови цял ден, затова бяха принудени да поставят съобщение в страницата си за грешка, което гласеше, че промоциите могат да се намерят на място в магазина. Чудесна подготовка.

 

Как трябва да се случват нещата?

С компании които работим в САЩ работата по сайтовете спира седмица преди ‘черния петък’. Нищо не се ъпдейтва, не се пускат нови функционалности, които не са минали тестове, не се редактират дори описания на продуктите. Всичко стои така, както е сигурно, че ще работи и е тествано да издържи наплив на хора. Немалко от тези сайтове правят обороти, а често и печалби в размер на десетки милиони долари за 24 часа. Затова те наблягат особено много на две неща: първо, сървърите и правилната системна администрация, и на второ място – добре написан и оптимизиран код.

 

Какво да правим, за да сме подготвени?

Ако вие използвате споделен хостинг – информирайте се какъв е настоящият трафик, който правите за ден. Достигате ли месечните си лимити или процесорното време, което ви се предоставя за дадения хостинг план? Умножете всичко по десет и ако отново сте в лимитите – прекрасно. Ако ги надвишавате дори с малко, минете на по-горен хостинг план. Ще ви струва между 50 лв.  и  200 лв. на година над настоящата ви такса, но ще ви гарантира продажби. В другия случай, докато стартира денят, сайтът ви ще спре, а докато го вдигнете отново на крака,  денят или ще е минал, или потребителите ще са се разочаровали, че вашият сайт не работи и ще са направили своя избор в друг онлайн магазин. Тук можете да видите различни оферти за споделен хостинг.

 

Най-добрата опция е да преминете към собствен сървър или VPS

Активирайте всички възможни системи за кеширане на информацията. Най-масовите системи за електронни магазини имат вградени модули. Повечето хостинг компании имат инсталирани такива приложения на сървърите си, така че настройката е бърза и лесна особено ако се прави от програмист или вашия ИТ екип.

 

Използвайте CDN (Content delivery network) – това са услуги, които имат за цел да копират статичното съдържание от вашия сайт на десетки или стотици сървъри по целия свят. Така, когато потребител посети сайта ви, той няма да изтегли снимката на даден продукт задължително от вашия сървър, а това може да стане  от сървър, който е най-близо до него. Такива мрежи се ползват често от най-големите компании в света и целта вместо целия трафик да се фокусира върху техния сървър (било то и сървър, на който се ползва споделен хостинг),  то трафикът в случая се разпределя между огромен брой сървъри по целия свят. Така сайтът работи хем по-бързо за потребителя, хем натоварването може да падне между 30% и 60%.

 

Ако обърнем цифрите наобратно,  това ще означава, че можете да поемете между 30% до 60% повече потребители и поръчки. Страхотно, нали? Прекрасен пример за подобна услуга е CloudFlare – има и безплатен акаунт, който можете да ползвате веднага. Ако ви трябва помощ при настройката – пишете ми.

 

Оптимизацията не е само SEO

Уебсайтовете работят с бази данни, към които непрестанно валят заявки за една или друга информация. Това е стандартен процес, но когато една заявка е написана неправилно или структурата на базата данни е недомислена, може да се окаже, че вместо дадена заявка да отнеме 0.00001 секунди, това ще стане за 2-3 или дори 30 секунди. Това е неприемливо. Изглежда маловажно, но когато имате едновременно

10 000 потребители в сайта си, всеки един от тях изпраща между една до 10-20 заявки към базата данни – за да получи информация за продукта, за да сравни продукта с друг, за да търси в търсачката, за да види списък с продуктите, за да преподреди продуктите по цена… Сега да посмятаме – 10 000 заявки по 2 секунди прави точно 20 000 секунди или 333 минути, което е малко над 5 часа. Вече ви е ясно, че ако потребителите се конкурират един с друг едновременно, за да поръчват във вашия сайт, вие вече сте ги загубили, защото по-голямата част от хората ще останат на изчакване, докато базата данни обработва заявките.

 

Е, обясних го малко по-подробно, за да разберете какъв е принципът. А какво трябва да направите? Оптимизирайте! Всяка заявка писана от програмист може да има един, два или повече недогледани параметри, да прави безсмислени действия, които забавят връщането на отговора със секунди. Работата на програмистите ви трябва да е такава, че да проверят ВСЯКА заявка при реални условия. Ако тя отнема над половин секунда, трябва да се оптимизира. Това може да увеличи броя на получените поръчки между 50%-80%.

 

Подгответе се!

Има редица малки детайли като посочените горе, които могат или да съсипят вашия “черен петък” или пък да го направят най-печелившия ден за годината. Моята препоръка е винаги когато планирате подобни акции да се консултирате със експерти по темата не по-късно от 2-3 месеца по-рано, за да може всички корекции да бъдат финализирани до седмица преди ‘черния петък’. А след това само да чакате големите печалби…

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *