ДругиХристо Блажев & Алекс Кръстев – рицари на книгата

март 4, 20130

Какво ли е да си рицар на книгата? Аз, като носител на този орден, не мога да дам правилен отговор, защо съм го получил и дали го заслужавам. На практика попаднах в полезрението на издателите заради кампанията “Якото четене”, за популяризиране на четенето, която стартирахме с моята съпруга и моя сайт TeenProblem.net. Тя бе много успешна се радваше на над 1 500 000 посещения за 2 месеца. Но дотук приключи всичко – 2 месеца.

От няколко години двама младежи се опитват да запалят огъня на книжнината у всички българи. Те отделят от личното си време, за да правят това, което смятат за важно – да рекламират четенето, да изравят и отсяват правилните и стойностни книги на пазара от целия боклук, с който той се е затлачил. Те са безпристрастни, критични, понякога крайни в оценките си, но точно затова хиляди фенове всеки ден четат техните ревюта, коментари и оценки.

Само за справка – личният блог на Христо Блажев има близо 5000 фейсбук фенове, а сайтът “Аз Чета” на Алекс Кръстев има близо 15 000 фейсбук фенове. Кое издателство може да се похвали с нещо подобно? Кое издателство изобщо поддържа 24-часова връзка със своите читатели? Прави сте – въпросите са риторични!

Скоро отново ще се раздадат поредните награди “Рицар на книгата” от АБК и те най-вероятно отново няма да отидат при точно тези двама съвременни български будители,  макар че те са единствените достойни за тази награда в последните години. Въпросът, който все повече си задавам е – има ли тази награда някаква стойност, след като с нея не са удостоени единствените хора в страната, които я заслужават?

И в тази връзка, бих искал да обърна внимание на АБК  и неговите членове (с което си гарантирам вечно презрение и неиздаване като автор). Дали не е време да осъзнаете, че издаването на книги не е бизнес, а кауза. Книгите не са просто тиражи, а творчество, култура, емоции, възпитание, история… а вие не трябва да сте бизнесмени, а будители, и ако наистина се наричате будители,  то време е да дадете наградата на тези, които са направили наистина повече от всички ни за българската книга – Христо Блажев и Алекс Кръстев, пък било то и с отвращение.

Marbella Real Estate

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *