Личностно развитиеФилософски мисли за края на интернет

декември 8, 20120

Всеки човек си е задавал въпроса за смисъла на живота. Аз не правя изключение и ще ви излъжа, ако кажа, че съм го намерил, макар че ежедневно го търся. Всеки ден ставам и лягам с мисълта за това, какъв смисъл е имало всичко това, което ще свърша или което съм свършил. Ежедневно пускаме компютъра, висим по над 12 часа на ден в мрежата и правим нещо… нещо, чиито смисъл понякога се губи.

Всички знаем, че интернет е нещо, което промени начина ни на живот и на приемане на реалността, в която живеем. Благодарение на интернет станаха възможни хиляди нови услуги, които подпомагат живота на хората, откриха се милиони нови работни места за специалисти и длъжности, които допреди 3-4 години дори не съществуваха.

Всеки ден хората ми казват, че интернет е бъдещето и всеки ден не спирам да си повтарям, че това не е така. Защо ли? Защото интернет е дете на 60-те години, дете на студената война. Да, то се разви и през последните години ни смайва с възможностите си, но на интернет може да се гледа като на 40-годишен човек. Има още много неща да създаде и много хора да изненада, има много възможности, но рано или късно, краят му ще дойде.

Сега ще ви помоля да поставите вашата интернет дейност (била тя свързана със SEO, онлайн маркетинг, реклама, медии и т.н.), на оста на времето и се замислете как тази ваша работа ще изглежда след 20 или 30 години.

Позиционирали сте сайт на думата “хаспел” на първо място в Google? Това е прекрасно… днес. След 30 години най-вероятно никой няма да търси с думи в търсачка, със сигурност няма да съществува SEO, нито в практиката, нито в теорията. Най-много някой да го помни като временно явление от началото на века, с цел трудна за обясняване към актуалните тенденции.

След 30 години повечето от интернет специалистите, които в момента развиват всякакви онлайн дейности, ще сме пред пенсия или вече в пенсия. Ще ми опонирате, че едва ли за някой ще е от голямо значение факта, че това, с което се е занимавал в началото на века, вече никой не го помни, защото има много и различни неща, с които после се е занимавал и също са остарели. Светът се променя и това е нормално. Не, не е така.

Когато вашите внуци ви питат за какво пропиляхте живота си, е добре да има за какво да им говорите. Защото за тях няма да има значение нито кой сайт на коя позиция сте позиционирали, нито колко импресии сте направили, нито че сте намерили начин да таргетирате по уникален начин аудитория в определени рекламни мрежи. Също няма да са впечатлени и от падащите менюта, които сте изобретили за последния си клиент, или за прекрасния фреймуърк, който сте създали.

Всичко това отива по дяволите с течение на времето. И колкото по-рано осъзнаете, че това, с което се захващате е напълно безсмислено, толкова по-рано можете да се насочите към нещо, което има смисъл за хората сега, но ще има смисъл и след 30 години.

Не казвам, че  в интернет не могат да се развият подобни дейности, напротив. Интернет средата е безкрайна, също както и въображението на хората. Затова използвайте тази безкрайност осигурена ви от технологиите, както и безкрайността, осигурена ви от природата по смислен и полезен за обществото начин.

Публикувано в MixMedia.bg

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *