Интернет бизнесУспехът е въпрос на избор (който не правите)

декември 5, 20131

През последните 10 години съм се срещал с доста хора, които са споделяли с мен недоволството от положението, в което се намират – лош работодател, ниска заплата, неприятна работа, бедност, ниско качество на живот и т.н.

Преди години бях доста наивен и се впусках да помагам на всеки в това положение. Отначало давах съвети как могат да излязат от това положение, понеже не можех да направя повече – нищо не се променяше. Въпреки съветите, хората си продължаваха по старому.

Впоследствие започнах да съдействам в някои от стъпките, които да ги изведат от ситуацията и да им дадат начална скорост. Всичко беше прекрасно до момента, в който се изискваше някакво действие от другата страна, като например – отиване на уговорено интервю за работа, подписване на граждански договор, а понякога просто се изискваше регистрация на електронна поща и изпращане на няколко писма.

Реших, че нещо не правя както трябва и промених тактиката. Започнах да се раздавам все повече, като понякога дори реализирах частично или изцяло конкретен бизнес модел с всички нужни за работата му реквизити и лостове (лого, домейн, хостинг, уеб сайт, SEO оптимизация, онлайн маркетинг, бланки, конкретни стъпки за действие и привличане на клиенти). Подарявах труда си напълно безвъзмездно с идеята, че ще изкарам поне един човек от тинята, в която го е поставил животът, средата или нещо друго. Вече се досещате за резултата – всичко направено отиваше на вятъра, а човекът,  на който помагах намираше ‘от 9 кладенеца вода’,  за да обясни защо неговата идея, в която съм инвестирал толкова много, вече не е толкова добра и той не е направил дори едно единствено действие да използва подарения му бизнес. „Точно сега ме налегнаха грижи в къщи, започнахме ремонт и  не можех да отделям по 1 час на ден за това, после мина време и..“; „Малкият вдигна температура, а като мина първият уикенд,  аз забравих какво си бяхме говорили…“; „Ами помислих, че ако стартирам, може да се наложи да плащам големи данъци, ако имам голяма печалба и май е по-добре да не го правя…“ Хитро, а? А най-любимото ми е:  „Разходите ми щяха да са много големи и се отказах“ – какви разходи, та нали си получил всичко наготово и само трябва да натиснеш бутона СТАРТ.

Това е като да имате желание да пътуваш някъде наоколо и някой да  ти подари кола, пълна с бензин, платено каско, гражданска, данъци, винетка, а вие да се откажете от пътуването си, защото водата за чистачките може да не ви стигне…

Години наред смятах, че аз не правя нещо, както трябва и накрая разбрах, че е точно така. Опитвах се да покажа път към успеха на хора, които не желаят успех, не вярват в него и дори изпитват страх от него. Представете си българин, който достигне момента, в който да е принуден от успеха си да спре да се оплаква. Ужас! Да не дава Господ!

Американското племе Навахо има една мъдрост –  „Не можеш да събудиш човек, който се прави, че спи“. Аз се опитвах да направя точно това. За мое най-голямо съжаление, по-голямата част от хората се правят, че спят. Не спират да мрънкат за едно или друго, не са доволни от нищо, но когато им предоставиш решение на тепсия, при това напълно безплатно, те не са готови да го приемат и рязко го забравят.

Добър пример са бездомниците в София – мързи ги да намерят решение на проблема си, а решението им е предоставено от факта, че живеят в България.

Дом: Има стотици безлюдни или опустели села в България. Има хиляди безлюдни къщи на места, където рядко стъпва човешки крак. Бил съм по тези места и съм влизал в къщи, в които от над 10 години никой не е влизал – имат си легла, чаршафи, посуда, мебели. За по-малко от седмица здрава работа една такова местенце може да стане по-хубава къща за живеене от повечето панелки в София.

Храната: Как са се прехранвали първобитните хора – чрез лов и събирачество. Горите ни са пълни с какви ли не плодове и зеленчуци – стига да пожелаеш, само трябва да се разходиш и да си вземеш. И не само горите ни. На улицата пред офиса ми има ябълка, орех и круша и знаете ли – не видях нито един бездомник да бере от тях. Падаха по улицата и понякога кола на СОТ спираше да си набере. Между блоковете в квартал Лозенец растат безпризорни череши, дюли, мушмули, коприва, бъз, сливи, къпини, малини, круши, орехи, черници… Това са само нещата, които мога да преброя, като погледна от балкона си, ами, ако се поразходим в парка… Никой не ги бере! Защо ли, защото това е готов бизнес модел – средство да излизане от лайняния живот на някои хора, но те не го желаят. Успехът за тези хора би било излизане от зоната им на комфорт, увеличаване на стреса, повишаване на отговорностите, спиране на мързелуването и гледането на безсмислени снимки и клипове във фейсбук и преминаване към процес на работа.

“В най-лошия случай, ако човек не успее, ще се провали, но ще се провали, докато се е стремял към нещо голямо, така че мястото му никога няма да е сред тези студени и плахи души, които не познават нито победата, нито поражението.”  Теодор Рузвелт

One comment

  • Dimov

    януари 18, 2017 at 7:32 pm

    Тази статия е пълна истина.
    Вие заявявате „реализирах частично или изцяло конкретен бизнес модел“ – ще споделите ли кои са реализираните от вас бизнес модели?

    Reply

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *