Размисли

Толерантни или просто сме си прости

В последно време е добре да си европеец и да говориш с шаблони, включващи ключови думи, като “европейски ценности”. Една от тези ценности е толерантността, с която се гордеем ние-европейците. Американците също се гордеят, че не са расисти… затова купуват къщи в квартали, в които няма “черни”  и записват децата си в училища с по-малко “черни”. И ние сме толкова толерантни.

Последното доказателство дойде от победителя в Евровизия. Новини за скандалния изпълнител обиколиха целия свят, а ние-европейците останахме особено шокирани, защото конкурсът си е наш, тоест срама е за нас.

Но скандален не беше изпълнителят, а по-скоро реакцията на хората. “Толерантните” обявиха това за гей пропаганда, по форуми, фейсбук групи и къде ли не,  събитието се коментира ожесточено. Ако имахме по-жестоки закони,  можехме да го убием с камъни или най-малкото да го завържем на пилона на срама, за да може всеки да му се подиграва. Тази шумна анти-гей/транс реакция ме накара да се замисля за друго.

Какво означава заглавието “Мъж облечен като жена спечели Евровизия?” Кой определя как да се облича и да изглежда един мъж? Да,  хромозомите и половите белези (първични и вторични) определят дали един индивид е мъж или жена. Но как бихте определили, че трябва да изглежда един мъж. С панталони, с ниски обувки, без грим, без фризирана дълга коса, нали? А една жена – с дълга и фризирана коса, с грим, високи токчета и, разбира се, с рокля или пола. Дали?

Всичко това са едни наложени от обществото ни стереотипи, които измъчват всички индивиди на обществото,  защото поставят рамки за това как да изглеждаме, как да се държим, какви да сме като цяло. Защо банкерите (примерно) носят костюми? Защото това ги прави да изглеждат по-сериозни, влиятелни, по-умни, по-съвестни, по-… какво? Ако облечем Стивън Хокинг по шорти и тениска,  по-прост ли ще стане той? Ако го облечем официално, по-умен ли ще стане? Как е бил облечен Айнщайн, когато е работил по общата теория на относителността? Дали си е сресвал косата? Носил ли е чорапи? А може би е спал с повече жени за единица време от допустимото за периода… познайте :)

Ангела Меркел

Ангела Меркел

Още по-притеснително е, че сме готови да осъдим един човек и да го анатемосаме, без реално да разбираме защо. Всеки човек има право да се облича както иска, да носи грим, да се фризира, да има или няма мустаци и брада, да пее или не. Защо за една жена да не е обичайно да е с бръсната глава,  а за Слави Трифонов това да е нормално. Защо приемаме Кирил Маричков да има дълга коса, но ако си я фризира по-добре,  да сме готови да го линчуваме?

Хайде да се върнем на европейските ценности и г-жа Меркел. Как се облича тя? Като мъж? Може и така да се кажа, ако държим да слагаме етикети. Тя често пъти има сравнително къса коса, рядко носи грим и ооооо Боже, тя носи панталони и костюми точно като мъжете. Ами сега? Да я убием ли с камъни или сме готови да приемем това, стига да не си пуска брада?

Не сме дорасли, приятели европейци. Нито ние, нито европейското общество, да приемаме различните. Живеем в рамките, които сами си поставяме. Знам, че повечето от вас ще кажат “Абе така е за рамките, ама това минава всякакви граници!” и точно тук грешите. Има едни елементарни свободи, за които всички ние се тупаме в гърдите, че сме извоювали, но всъщност няма как да ги извоюваме, протестирайки на улицата, защото свободите са заключени в главите ни. Само когато се освободим от предразсъдъците, от расизма, от ксенофобията и от рамките,  които обществото, семейството, средата, в която живеем са ни поставили и ние учтиво сме заключили в мозъка си, само тогава ще можем да сме истински свободни.

А дотогава –  мразете различните, защото те са свободни! Хората обичат да мразят тези, които имат нещо повече тях самите.

Александър Ненов
Интернет предприемач, автор на 2 бизнес книги за интернет бизнес. Консултант и лектор на редица семинари и обучения.
Други статии по темата
Какво представлява творческата интелигентност?
ИНОВАТОРИТЕ, които създадоха нов световен ред
1 Comment
  • Галя
    May 29,2018 at 12:34 pm

    Никой няма намерение да го убива тоя или тая с камъни! Пълни глупости! Това е болестно състояние и трябва да се лекува, а не да се парадира с него! Да си бъде какъвто или каквато иска, но да не парадира с болестното си състояние. Не е възпитателно и не е необходимо да го прави модерно, за да го следват сляпо подрастващите! Ако някой е крастав, трябва ли да го обяви или просто да си се излекува? Уважението ми към тях няма общо с търпението ми към подобни демонстрации, както и мен не биха ме търпели, ако налагам себе си по какъвто и да било начин!

Дайте своето мнение!

Коментар*

Име*
WWW