ДругиСтатия, за която нямате време

октомври 20, 20130

Всеки ден всеки един потребител с профил във фейсбук прекарва поне 2 часа ровейки в социалната мрежа, търсейки интересни снимки, клипове, четейки чужди статуси или опити за създаване на още по-оригинален статус, с цел повече харесвания.

В 2 часа на ден съм включил само времето, което хората прекарват не по работа там. За година вие губите минимум 730 часа или 30 денонощия от живота с напълно безсмислена дейност.

Замисляли ли сте се някога какво можете да направите, ако използвате тези 30 загубени денонощия от живота си всяка година за нещо смислено?

Всъщност да започнем отзад напред. Много хора се оплакват, че времето не им достига. Имат прекалено много ангажименти и заради това не са успели да научат английски, френски, немски, испански, а винаги са го искали или им трябва в работата, но… няма време. Същото е и със спорта – колко много хора не могат да плуват, карат колело, ски, тенис и каквото се сетите, защото времето просто не стига.  Ами шкембетата, които имат всички мъже над 30-те, те пак са от липса на време за фитнес и физически упражнения. Време пък за книги съвсем не остава, защото те изискват ужасно много енергия и време. Все пак книгата представлява  един статус, който е дълъг над 300 (или повече) страници… а вие сте свикнали със статуси до 2-3 реда най-много. Нали?

Ей, какво ли щяхме да правим, ако имахме време? Щяхме да живеем в рай, да започваме деня си с хубава закуска, защото имаме време, да отиваме за 30 минути на спорт, да вършим работата си по-ефективно, след което да можем да си тръгваме навреме, да ни остава време да посетим театър/кино/опера/концерт или да се видим с приятели, да поговорим с някой и в края на деня да легнем и да почетем книга или дори да отделим време да помислим малко, ей така за нещо смислено. През уикенда пък можехме да катерим планини, да тренираме любимия си спорт, да ходим на курсове, да се учим да танцуваме, яздим, гмуркаме, скачаме с парашут или вече поне да говорим френски сравнително добре.

Да, всички тези неща щяха да са ви достъпни, ако не губехте времето си във фейсбук и всички други черни дупки на интернет, които някак си изсмукват вашето време и единственото, което можете да си спомните от предната седмица, е екрана на телефона и компютъра си.

През 1960-та година Робърт Шекли издава великата си творба “Цивилизация на статуса”… Ние я постигнахме само 40 години по-късно. Е, не сме цивилизация на социалния статус, но със сигурност сме цивилизация на фейсбук статуса, който до такава степен се издига в култ, че хората започват да мислят в статуси и да ги пренареждат в главата си толкова дълго време, че забравят да мислят като цяло. А общество, което генерира безсмислие с 55 милиона статуса на ден, чиято единствена цел е да събере определен брой виртуални харесвания, няма голямо бъдеще.

Сега е момента да харесате тази статия. Ще ви олекне, а може и лайкове да съберете с нея.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *