ДругиПримитивизъм в действие или как се симулира работа

април 16, 20140

Днес наблюдавах нещо, което съм виждал когато бях малък в детската градина и не разбирах много, впоследствие го наблюдавах и  в училище, а днес пред офиса си.

Екип на столичния инспекторат идва и чевръсто, сякаш някой ги гони,  започва да пише глоби за неправилно паркиране в тревните площи (похвално), по тротоарите (похвално), а дори и на коли, които са паркирали според всички правила за паркиране пред офиса си (малко странно).

Идват катаджии, които блокират две улици, без да обясняват защо и какво се случва. Просто са там и коли не могат да преминават. Явно е заради акцията на инспектората, която с интерес наблюдаваме.

Появяват се хора, които почистват улицата и други, които ги контролират – всичко става на бързи обороти,  сякаш нещо ще се случи, ако закъснеят. Служителите от “Чистотата” ползват метлите и металните устройства за събиране на боклук,  за да разбиват следи от цимент по тротоара, оставени от други общински служители преди седмица.

За по-малко от час в района вече ври и кипи от служители на общината. Част от тях дошли с личните си автомобили, поставят фишове за глоба дори на своите коли (фиктивно, разбира се). Тук вече става ясно, че нещо тотално не е в ред.

Служител обяснява, че акцията е до 11 и после можем да си паркираме както искаме, но дотогава трябва всичко да е изрядно. С една дума – законите не трябва да се спазват, но в момента ни е малко напечено и ви молим да го спазите за кратко, после пак всички ще си правим каквото знаем (А може ли да ви тегля една майна?).

Като се замисля, сега разбирам и защо близките пресечки, които доскоро бяха със зейнали ями, преди  дни бяха асфалтирани с умопомрачителна скорост, но по начин, показващ претупване на работата.

В един момент се разбира, че причина за суматохата е г-жа Фандъкова. О, Боже! Тя идва да открие детска градина в близост до офиса ми и за целта всички се суетят, сякаш Господ Бог слиза на Земята да ги благослови, а те, бързайки за събитието, изкупват греховете си, като поне един ден в годината се опитват да си вършат работата.

Вместо да хейтя, бих искал да попитам Фандъкова (и ще го направя по каналния ред, а не само чрез този блог):
– Как така през последната една година никой не дойде да санкционира коли, паркирали в тревните площи в района, дори и при подадени сигнали?
– Кому е нужно да се блокират 2 улици, за да може кметът на столицата да стигне до детската градина. Нима тя не може да кара по улицата, по която карат всички родители с децата си всеки ден?
– Защо служителите поставиха и на себе си фиктивни фишове и дали те сами ще се санкционират за неправилно паркиране по време на акцията си?
– Защо нищо не се е променило от начина на работа отпреди години? Всичко ли е само PR, маркетинг и дейности, колкото да изглежда, че сме си свършили работа?

Не ме интересува дали е Фандъкова, Станишев или самия Исус! Винаги съм смятал, че когато нещо не е наред, то трябва да бъде поправено, не защото някой по-голям от нас ще го види и ще ни санкционира, а защото това ни е работата. Защото така е правилно! Защото, когато претупваме работата си, винаги ще живеем в държава с дупки, плочки с локви, мръсотия, неплатени данъци, хейтъри, свинщина и простотия.

А вие как работите за своя работодател?

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *