Интернет бизнесПредприемач или служител – разбери кое е за теб

август 26, 20140

Много служители смятат, че да имаш собствен бизнес е най-доброто решение. Много предприемачи пък смятат, че е по-лесно да си служител, а не собственик или управител на бизнес. Кое е вярното твърдение?

За всеки човек, най-доброто решение е различно, затова като човек, който е работил неведнъж като служител и неведнъж като собственик на различни компании, бих искал да ви покажа как стоят нещата и при двата случая, пък вие си изберете кое от двете е по-добро за вас.

Работно време
Служителят работи определени часове, най-често от 9 до 18, има регламентирана обедна почивка, а след като си тръгне от работа, има възможност да се посвети на себе си и на семейството.
Предприемачът няма работно време, защото бизнесът е негов и той мисли и работи за него постоянно, независимо от това колко е часът, дали е на почивка или не. Понякога дори не спи, за да реши някой труден казус, за който служителите му дори не знаят.

Заплатата
Служителят (в повечето случаи) получава заплата регулярно всеки месец, като тя рядко е пряко свързана с дейността му за месеца. Той рядко се замисля откъде идват парите или пък какви са другите разходи на фирмата.
Предприемачът взима по-голяма заплата, по мнението на другите,  и митовете разказват, че той е богат за сметка на служителите си. Истината е, че понякога предприемачът може и  да не вземе заплата – той мисли как да осигури заплатите на служителите си и да намали разходите, така че да успее да изпълни ангажимента към своя екип. Не са редки случаите, когато предприемачът не взима заплата или дори плаща заплатите от собствения си джоб.

Отпуската
Служителят има 20 дни отпуска всяка година и може да я ползва, като законът го защитава в това отношение.
Предприемачът има също толкова отпуска, той може да си позволи и да почива много повече, понеже сам си е шеф, но реално рядко може да почива спокойно, тъй като, както няма работно време, така няма и време за почивка. За да може бизнесът да работи добре, предприемачът, често пренебрегва почивните си дни, когато работи в офиса, вкъщи или от хотела на морето.

Фалит
Служителят не мисли за фалита на фирмата. Ако фирмата по една или друга причина спре да съществува, той просто може да я смени. Ще си намери работа на друго място и отново ще си гарантира доход.
Предприемачът не иска да мисли за фалит, но винаги има едно наум.  В случай на фалит, за него ще има много неприятни последици. Често той е ангажиран с редица кредитори и евентуален фалит може да промени живота му завинаги и то предимно в отрицателна посока….

Шефът
Служителят има шеф и това като че ли се смята за най-лошото нещо. Шефът управлява и казва на служителите си какво и как да правят. Той им държи сметка и иска от тях отчети.
Предприемачът привидно няма шеф. Но той има инвеститори, акционери, съдружници и други лица намесени в бизнеса му, пред които той е длъжен да се отчита и да изпълнява пряко или косвено техните желания, предварително определения бизнес план и стратегия.

Отговорност
Служителят носи отговорност в рамките на своята длъжностна характеристика. Ако не извършва престъпления (не краде фирмата си например), той не носи никаква отговорност, а ако заради него се провали мащабен проект на компанията струващ милиони, той най-много да бъде уволнен, след което ще си намери нова работа.
Предприемачът има отговорност пред всички свои служители, пред инвеститори, акционери и клиенти. Ако мащабен проект на компанията му се провали, той е човекът, който носи вина и ще понесе последиците, включително съдебни искове от клиенти и контрагенти. Да, той ще уволни некадърните служители, но носи отговорност за това, че не е успял да ги управлява правилно. Често тази отговорност е лична и може да бъде измерена в пари.

Накратко
Ако вие сте човек, който не обича да поема отговорност и рискове, ако сте човек, който иска да получава редовно заплатата си, да си тръгва навреме вечер и да не мисли вкъщи за работа, да почива през празниците, уикендите и отпуската си – то вие сте тип служител и предприемачеството не е за вас, защото няма да ви понесе.

Ако сте сте човек, който е готов да поема предизвикателства и рискове, ако сте готов работата да е вашия живот, ако често сте склонен да поемате инициативата и отговорността за събитията около вас, ако не се страхувате, че понякога няма да можете да  спите или, че приходите ви може с месеци да са под въпрос – то тогава вие сте тип предприемач и ще успеете да преживеете позитивите и негативите, с които предприемачеството е свързано.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *