ДругиОт клошар до милионер и грешната представа за успеха

септември 19, 20190

Чували ли сте истории на хора, които ви споделят своята тайна за успеха в няколко стъпки? Те знаят как да успеят и искат и вие да сте успешни като тях – милионери, защото те са тръгнали от нулата, от дъното и за много кратко време, сякаш с магия,  са станали свръх богати. Качват снимки със скъпи коли, скъпи жени, скъпи напитки и всичко това позиционирано на екзотични дестинации.

Не е ли романтично?

Да, звучи романтично. И всички ние сме израснали с подобни приказки и истории, в които доброто побеждава злото. Пепеляшка от бедна и мразена става принцеса. Грозното пате се оказва лебед. Това ни кара да се чувстваме добре, защото ни дава вяра, че онеправданите,бедните, грозните, тези, с неравен старт в живота,  може да постигнат нещо. При това нещо много повече от другите, получили света си наготово.

Да внимаваме…

Често ползвам израза „да внимаваме“, но се съмнявам, че знаете, че това е цитат от различни тайнства – за брак, кръщение и други молитвени ритуали. Тази фраза привлича вниманието на разсеялите се с други мисли и действия към тайнството и важната информация, която ще сподели църковният служител. Като атеист сериозно съм изследвал тези трикове на църковните служения.

Правя това отклонение, защото ние говорим именно защото трябва да внимаваме особено когато някой иска да ни просветли в това ,,тайнство’’ на бързите пари.

Когато някой ми каже, че е останал на улицата, че едва е свързвал двата края, че е спал в колата си, че е спал на пода в квартирата на приятел или други сърцераздирателни истории, аз чувам друго. Всъщност няколко други неща:

1. Чалдини и концепцията за контраста. За да покажеш колко много си постигнал, първо трябва да покажеш колко зле си бил преди това. Ако човек, който има родители, които му помагат, образование и сигурна работа и стане мултимилионер, като че ли не се цени толкова, отколкото   ако същата сума се спечели от човек, който е гладувал няколко седмици. Ако си постигнал успех, то няма нужда да акцентираш на мизерията, в която си бил преди това, защото не тя е ключът към успеха.

2. Ако историята е реална, в което искрено се съмнявам  в 99% от случаите, то следва да се запитаме – ще оставим ли човек, който е успял да се докара до просешка тояга да ни учи как да станем богати? Най-добрите съвети в бизнеса, предприемачеството и живота съм получил от хора,  постигнали многократно повече от мен в тази сфера. Ако искам да направя добро семейство, слушам и гледам родителите си, които все още са заедно близо половин век. Не чета книгите на развела се жена, търсеща себе си, съсипвайки хиляди връзки, но открила щастието (цитирам конкретна книга, чието заглавие  няма да спомена, защото не й вярвам). В бизнеса пък съм следвал идеите и съветите на хора, изкарали милиони със здрав труд и правилна финансова политика. За тях ще ви разкажа след малко. През целия ми път съм срещал хора, които не са изкарали и 5 лева самостоятелно, но често са ми давали идеи как да инвестирам. Те никога не са съвпадали с идеите на милионерите, за които ви споменах.

3. Как всъщност се доказват тези бързо спечелени милиони? Доказват се, чрез множество снимки на скъпи вещи – предмети, които ние, здравомислещите,  наричаме ПАСИВИ. Защо пасиви? Защото, когато сте купили скъпа кола, вие вече си загубили поне 30% от похарчената сума. Като добавите и ежемесечните разходи –  такси, застраховки, поддръжка и каквото се сетите – след 5 години от похарчени 100 000 лв. в началото, ще сте похарчили поне още 20-30 000, но автомобилът ще е може да се продаде за около 70 000 лв. максимум.  Макар че сметките са груби, ще сте на загуба от поне половината от сумата, която сте вкарали в колата. Но кеф цена няма, нали? Всъщност, това е най-тъпата тъпа мисъл, която някой може да изрече някога. И именно затова  хората у нас масово са бедни.

Показвайки своето благосъстояние, обучаващите ви в това да бъдете успешни,  допускат една основна грешка, а именно – успехът не се мери в пасивите, които ви заобикалят – нито в автомобила, нито в шампанското, нито в момичето/момчето до вас, нито в дестинациите, където  са правени снимките. Всички тези разходи показват само едно – на този човек не може да му се има доверие, защото той няма финансова хигиена и ще стигне отново до улицата (или за първи път) много скоро, ако продължава с това темпо.

Знаете ли колко милиона ви трябват,  за да живеете живота на хората демонстриращи богатството си? Опитайте да сметнете. Калкулирайки желаните коли, къщи, дрехи, самолети, дестинации, алкохол и всякакви други забавления – ще се изненадате, но дори и да имате 10 милиона лева, може да не ви стигнат за охолния живот от снимките на „богатите“. Още повече ще се изненадате да разберете, че много от този живот е под наем или купен на кредит. Немалко от постигнатото е на бартер или е просто декор.

И за финал – да се калибрираме.

Причината да искаме повече отколкото имаме нужда и да вярваме, че с няколко лесни стъпки може да натрупаме неограничено богатство се крият във филмите, които гледаме, в инстаграм профилите, които следим и в телевизионния екран, който ни бомбардира с нереалност. А реалността е не по-малко прекрасна, но е различна.

Хората мислят, че богатите пият шампанско за хиляди долари всяка вечер, носят скъпи дрехи и бижута, карат спортни коли, вечерят в гурме ресторанти… Това обаче  са хората, искащи да са богати, изпълнявайки ирационалната представа за богатство.

Уорън Бъфет е един от най-великите инвеститори на нашето време, човек,  притежаващ милиарди. Той закусва за не повече от 3 долара всеки ден. За сравнение, когато бях в Ню Йорк, хората,  отиващи на работа на Уолстрийт, закусваха за не по-малко от 15-20 долара. ,,Оракулът от Омаха’’, както често е наричан Бъфет, заради способността си да избира най-добрите акции,  живее от години в една и съща, хубава, но непретенциозна къща, която по нищо не показва, че в нея живее един от най-богатите хора на планетата – няма камери, вишки, охранители или спортни коли. Той живее в тази къща от 1958 и не, не си е купил още 100 палата по целия свят. Него често можете да го срещнете в ресторанти като McDonalds,  пиейки кока-кола, което не му пречи именно в този момент да преговаря за покупка на дялове от дружества за стотици милиони.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е kak-da-pechelim-ot-internet-ozone-706x1024.jpg

Когато преди години написах книгата „Как да печелим от интернет?“,  при мен дойде един посетител на панаира на книгата, където аз раздавах автографи на фенове. Той с насмешка ме попита: Каква е тайната? Каква е схемата, с която лъжа хората в моята книга? Останах изненадан, че моят труд и реални истории се приемат като измама. Днес разбирам този човек, защото пазарът ни е залят от измами. Всеки продава тайна за успех, тайна за пари, тайна за добър живот, тайна за щастие, тайна за откриване на тайната.

Аз имам само един съвет – спрете да търсите тайната и започнете да четете правилните книги, правилните автори, правилните уроци за живота. Седнете си на задника и просто учете и работете здраво. Тайната за мен е в това, че всяка добра идея има нужда от не по-малко от 16 часа работа в първите 1-2 години и тогава тя има шанс да не се провали. Ако сте готови на това – имате някаква вероятност за успех, макар и да не е гарантирана. Ако не сте готови да инвестирате толкова време и то без да получите никакво признание, пари и спокойствие, то минете “по бързия начин” като фалирате бързо и скъпо, използвайки нечия друга тайна за бърза печалба.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *