Интернет бизнесОтговор на „Защо няма да дам работа?“

декември 23, 20130

Наскоро попаднах на преводна статия със заглавие “Защо няма да дам работа”. Тя успя да ми вдигне кръвното за отрицателно време, а след дискусия, разбрах, че и други млади предприемачи са реагирали точно като мен. В същото време обаче, не малко хора се радват на този текст, по начин който е трудно да разбера. За това реших да поразмишлявам върху текста, за да хвърля малко светлина и обясня защо написаното е пълна глупост.

Грешка 1: Няма да наема жена
От статията: „Причината е много проста: жената ражда деца. Нямам правото да я питам дали иска или не. Ако имах правото, и тя отговори, то може умишлено да ме заблуди или в последствие да си промени мнението. Не бих наел жена, защото когато тя забременее, тя излиза в 3 годишно майчинство, през което не мога да я уволня. Ако тя иска две деца – то ваканцията е 6 години.

Реалността: Всъщност жените са едни от най-съвестните служители, на които може да се разчита по всяко време. Те са задължителен елемент от всеки един екип, а липсата им се усеща от километри в една фирма, било то само заради коледната украса за която се сещат, а ние принципно пренебрегваме. Относно майчинството – обикновено то трае не повече от 1 година, тъй като след първите 12 месеца сумата, която получава жената пада под размера на минималната работна заплата. Все по-често виждам млади майки, които още на 6-тия месец се връщат на работа било то по на половин работен ден. В държавния апарат, може да има и майчинство по 30 години – там да правят каквото си искат 🙂

Грешка 2: Също няма да наема и хора над 50 години.
От статията: „Не, че имам проблеми с най-опитните професионалисти. Не бих ги наел, защото скоро ще са в “защитената възраст”. След това ще бъда в капан с тях, точно както с жената. Не може да се уволняват хора в “защитената възраст”, затова ще бъда принуден да им плащам заплатите и осигуровките дори и ако те не се справят добре с работата.

Разбира се, много зависи от длъжността, но хората над 50 не са полуидиоти, които не могат да работят. Дори само заради опита им си струва да имате един по-възрастен член на екипа, който в случай на криза да ви даде добър съвет. Повярвайте ми колкото и да смятате, че сте хванали бога за ..…. с някой супер иновативен бизнес, от който 50 годишния човек не разбира нищо като технология, той може да ви даде съвети, които са били валидни както преди 50 години, така и сега, така и след 500 години – защото отношенията при хората, преговорите, политиката и мениджмънта са неща, които не зависят от иновативността на бизнеса ви. Те са константа, която или я можеш и знаеш, или си извън играта.

Авторът споделя и 4 изключително интересни причини – защо няма да стартира собствен бизнес, като инвестира лични средства в него. Ето ги и тях:

Причина 1
От статията: „Конкуренцията продава същите услуги, нелегално, при ужасни условия на труд, но таксува само 9 евро на час. Те просто си прибират парите, без да ги отчитат, без да включват ДДС. Не поемат никаква отговорност, официално те не правят нищо, дори няма и следа, че съществуват. Не им трябва да наемат офис или счетоводител. Като правят това по 5 часа на ден, те лесно могат да правят по 1000 евро. Те просто ще покажат един голям среден пръст на моята оферта за работа на 760 евро заплата, където ще трябва да вършат работата си съвестно и да идват навреме в офиса. Няма да имат право да лъжат клиента, и ако го направят, ще бъдат уволнявани.“

Автора прави внушението, че той е единствения съвестен бизнесмен (но не би направил фирма, тоест не е), а всички на пазара са измамници, криещи данъци и работещи изцяло в сиво-черния сектор. Това няма връзка с реалността, защото ако един клиент бъде излъган от една фирма, той ще спре да работи с нея и тя няма бъдеще… дори и настояще. Една сериозна компания, предлагаща качествени продукти и обслужване винаги ще намери своите клиенти, независимо от цената и нужните усилия.

Причина 2
От статията: „Конкуренцията ще прави долни кампании против мен. Ще трябва да се изправят срещу анти-капиталистическата пропаганда, тъй като ще изглеждам като алчен задник, който таксува цели 37 евро на час, за това, за което други таксуват по 9. Ще бъда като враг на доброто население на Унгария, докато други се трудят “честно” за частичка от моята цена.“

Японците казват “Бизнесът е война” и това е до голяма степен истина. Разбира се, войната се води с различни мениджърски и маркетингови трикове, включително между марки като Мерцедес, Бентли, Ягуар и т.н. “Долни кампании” рядко се насочват, към малки фирми от 13 човека, които имат инвестиция 100 000 евро, и искат да предложат качествена услуга на десетина фирми. Дори и да се случи това, за целта има закони и КЗК, които обикновено си вършат работата, въпреки, че хората не вярват в това *тъй като не са ги ползвали).

Причина 3
От статията: „Много от моите служители ще идват на работа, само за да научат тайните за моя бизнес и да ми откраднат клиентите. Ще ги отклонят като лъжат, че ще могат да предложат същото качество на услугите, но за по-ниска цена. След като откраднат достатъчно клиенти, те умишлено ще създадат голям проблем за моята компания, за да бъдат уволнени. След това ще отидат на съд и ще претендират, че съм ги уволнил нелегално и ще спечелят.“

Сериозно ли? Това дори любителите на конспиративните теории не биха си го представили толкова сложно, но тук пак опираме до мениджмънт. Подобни неща се случват, но не в такива мащаби и не толкова организирано. Причината, е че макар и да може да открадне клиенти, не всеки може да създаде и управлява компания и това, често си проличава до няколко месеца след “кражбата”. И все пак – ако някой служител реши да ви открадне бизнеса вие сте причината: или сте назначили неправилните хора, или не знаете как да мотивирате и управлявате екипа си, или не контролирате достатъчно работните процеси, за да знаете, че нещо се случва и да го пресечете навреме. И накрая – наистина ли ще се откажете от великата си бизнес идея с оправданието “един ден като назнача служители те ще ми откраднат бизнеса” ? Значи сте пълен идиот!

Причина 4:
От статията: „Оплакването от всичко това няма да помогне, на никой няма да му пука.
Това е в общи-линии защо няма да дам работа на никого. Предполагам, че и други предприемачи, които са се занимавали с прохождащ бизнес не биха дали работа на никой поради същите причини. Ето това е и причината все повече хора да са безработни, да купуват все по-малко и по-малко и да плащат по-малко ДДС. Ето защо и честните компании са все по-малко и по-малко.“

Това отново са внушения, които не почиват на някакви факти. Реалността е друга. Познавам много млади предприемачи, които през последните 3 години са стартирали собствен бизнес и са назначили персонал, който осигуряват на реалната заплата, плащат данъци, изпълняват всички регламенти и изисквания на държавата, колкото и безумни да са понякога.

Причината да отделя толкова време, за да отговоря на тази статия, е че този начин на мислене е породен от лошо възпитание и ако то се стимулира, ние никога няма да имаме не само добри предприемачи, а и добри служители. Ясно е, че автора не е предприемач, а е неудачник, който има бизнес идеи от типа “Купувам 1000 бири, изпивам ги, връщам бутилките. По 20 стотинки на бутилка – ето ти 200 лв. Купувам 2000 бири…”. Пиша това, защото ако вярваме на думите на автора – всички фирми са измамници, всички служители са мързели, бременни които гледат да се скатаят, възрастни хора, чакащи само пенсионна възраст и не на последно място – крадци и лъжци. Е позволете ми да смятам, че хората не са такива. Също така вярвам, че когато ти смяташ, че всички са такива, то най-вероятно ти самия си такъв – човек, който би използвал всички ресурси, за да прецака работодателя си или държавата.

Не очаквам много хора да харесат тази статия, нито да я коментират положително. Очаквам обаче да се замислите, дали вие смятате наистина хората (работодатели и служители) за такива боклуци каквито са описани в тази статия. Ако преобладават отговори “да” не ни чака нищо добро.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *