ДругиНе искаме природа, а научен прогрес

октомври 20, 20130

Все по-често хората говорят за връщане към природата и оставяне на модерния и вреден свят. Лишаване от продуктите на прогреса и използването на тези блага, които природата ни предоставя. Звучи прекрасно!

Истината, обаче, е, че ние не искаме това. Дълбоко в нас всеки иска да е част от кораба на природо-съобразния начин на живот, който така се фетишизира в последно време. В същото време, докато искаме да почиваме на девствен плаж, стигаме до него посредством автомобил, конструиран от физици, зареден с гориво, което е плод на работата на геолози и химици. Управляваме този автомобил по пътища, дело на архитекти и инженери и накрая стигаме до заветната цел.

Мразим лекарствата или химията, както вече се нарича всичко, но в същото време, когато умираме от болка в спешното, бихме дали мило и драго да ни сложат още една банка с чудотворната течност, само за да не боли. Против ваксините сме, но едва ли бихме искали децата ни или ние да умрем от ръждив пирон, или от една от стотиците болести, за които имаме бързи и лесни медикаменти.

Искаме да сме непрекъснато информирани и това да имаме компютър, телефон, таблет или всички взети заедно, е нещо нормално, от което можем, но не искаме да се откажем.

Всъщност, всеки един от нас тайно се бори с природата – ако й се бяхме оставили, все още щяхме да умираме от болни зъби или апендицит. А ние правим точно обратното – удължаваме живота си постоянно по всевъзможни начини, включително трансплантации. Не приемаме, че човек не може да лети, затова имаме самолети, парапланери, делтапланери и какво ли още не. Не приемаме, че ходенето е единствената алтернатива и сме си направили автомобили, колела и превозни средства движещи се с над 300 км/ч. Не приемаме Земята като крайна граница и затова стъпихме на Луната, планираме експедиция до Марс, изкопаване на полезни изкопаеми от астероиди, а тепърва започваме да развиваме и космическия туризъм. Искаме да правим енергия от ядрени реакции, вода, въздух, слънце, дори и кравешки изпражнения.

Не, ние не обичаме природата. Ние се борим с нея всеки ден по един или друг начин и често пъти печелим големи битки с нея. Да, тя може да е по-силна и да запрати всичките ни усилия по дяволите с един по-голям земетръс или вулкан, но истината е, че просто не сме дорасли на управляваме и тези стихии. Но и това ще стане един ден, а дотогава ние ще водим своите малки и големи битки.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *