Интернет бизнесНе гледайте конкуренцията си

октомври 13, 20130

Всеки собственик на бизнес следи изключително изкъсо конкуренцията, независимо дали става дума за квартална бакалия, която проучва цените и практиките на минимаркета на съседната пряка, или за корпорация управляваща стотици или дори хиляди служители и огромни активи.

Принципно е добре да знаем какво се случва при конкуренцията, да знаем какво ядат, кога стават, какви са им проблемите, успехите, целите и всякаква друга вътрешна информация, която изтече по един или друг начин. Това дава някакво предимство, но моя съвет е да внимавате много с манията за взиране в конкуренцията. Ето защо:

Подценяване

Много често, научавайки неща от кухнята, смятаме, че  конкурента ни е много зле, има проблеми, екипът й е недоволен, уволнява хора, служителите критикуват шефовете. Това с добри сигнали за вас, но, повярвайте ми – те не са 100% истина, защото нямате другата гледна точка. Ако един, двама или дори 10 служители от компанията разнасят лошия й имидж и негативни прогнози напред-назад, не означава, че за останалата част от персонала е така. Може това да с хора, които са си хейтъри, мързеливци, които са били скастрени или хора, които са недоволни от уволнението си. Така има реална опасност вие да се отпуснете с надеждата, че конкуренцията ви умира и да пропуснете факта, че те изстрелват нов продукт под носа ви и съвсем нямат проблем с парите, екипа или мотивацията. Тогава вие ще се окажете неподготвени и… конкуренцията ще се радва да разбере, че сте в кофти положение.

Надценяване

Това е толкова често срещана практика, колкото и подценяването. Надценяването, обаче, може да ни тласне по грешен път без дори да разберем. Най-често това се случва като наблюдавате конкурентните продукти и техните дейности и си кажете “Виж какво правят тези, трябва и ние да го направим. Как не сме се сетили досега и защо не сме го направили?”. Речено – сторено. Но при подобен стил на емоционални решения на база на конкуренцията, рядко се оценява фактът, че конкуренцията е направила тотална грешка. Щом са най-големите на пазара, не означава, че не грешат. Не означава, че новият им продукт, кампания или функционалност не са дали изключително негативни резултати. А щом вие ги копирате – и вас ви чака същото.

Бъдете рационални

Информацията и дезинформацията около конкурентните ви компании и продукти лети във въздуха. Трябва само да се пресегнете, за да я хванете, но от вас зависи как ще я използвате. Всяка информация трябва да бъде анализирана и интерпретирана правилно и на база на опита на мениджъра да се оцени и превърне в знание. Всяко друго действие от ваша страна не се различава много от хазарта.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *