Интернет бизнесНаучете се да отказвате

април 29, 20131

Думата НЕ е една от най-важните думи, които всеки един човек учи още в своето детство. По една или друга причина,  много хора започват да забравят как се използва тази дума и просто спират да казват ‘не’, особено що се отнася до бизнес взаимоотношения, нови проекти и възможности. Това, обаче, крие големи рискове.

Да откажеш добра заплата
Понякога хората са изправени пред избора да получават огромна заплата, срещу това да работят в отвратителна компания и ежедневните им задължения не са в синхрон с принципите и ценностите им. Много хора обаче не казват НЕ, когато получат подобно предложение. Те стартират въпросната работа с ясното съзнание, че тя ще им коства много нерви и негативи,  но от друга страна, финансовото изражение на нещата е повече от добро.

Да откажеш проект
Когато си сериен предприемач и живееш, за да стартираш нови и нови успешни проекти, понякога идва момент, в който ти предлагат да участваш в 5-6 или дори 10 различни проекта, като всеки един от тях ще иска не малко от твоето време и знания. Нерядко, хората приемат хилядите проекти с ентусиазъм и поемат пътя към своя провал с високо вдигната глава и усмивка.

Да отказваш клиенти
Криза е! Пък и да не беше,  да имаш собствен бизнес и да отказваш клиенти е едно доста неприятно преживяване, затова много хора просто не го правят – те приемат всички клиенти, с ясната идея, че ще ги забавят или няма да могат да ги обслужат.

Примерите, които мога да ви дам са изключително много, но е важно да репетирате думата НЕ пред огледалото и, когато ви се отдаде възможност, да я използвате активно. Причината е, че вие не сте сторъкия Шива и няма как да поемете повече работа,  отколкото можете да свършите, денонощието има само 24 часа, а, за съжаление,  се налага и да ядете,  и да  спите, с което ще се лишите от няколко от тези ценни,  но все пак малко часове. Не на последно място е и личното удовлетворение, което в един момент може да ви изиграе лоша шега и неудовлетвореността ви да нарасне дотолкова, че да си хванете пътя и да заминете за далечната провинция,  където да се занимавате с рибарство и да зарежете всякакви корпорации, шефове, проекти, инвестиции, фондове и всички онези, които непрекъснато нещо ви предлагат,  а вие инстинктивно се опитвате да им отговорите с обратното на НЕ.

Много хора ще кажат, че НЕ могат да казват само хора с много пари и сигурност и въпросният отказ няма да наруши благосъстоянието им. Може и да сте прави, но бъдете сигурни, че всеки път, когато казвате ДА на нещо, на което бихте искали да кажете НЕ, вие взимате решение, което ще промени посоката на живота ви и е много вероятно да поемете по път, различен от този, по който можете да срещнете предложението,  на което искате и трябва да кажете ДА.

One comment

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *