ДругиНай-добрите времена на интернет бизнеса у нас тепърва предстоят

декември 8, 20120

Интервю за Инвестор.БГ. Автор – Мариян Йорданов

 – Г-н Ненов, може ли да се печели от интернет бизнес в България?

Ако бизнесът извън интернет върви, има основание той да се развива успешно и в интернет. В  България все още не са заети много онлайн ниши, които само чакат да бъдат разработени и представени на потребителите. Най-добрите времена на интернет бизнеса в родната мрежа тепърва предстоят.

– Има ли бъдеще за електронната търговия или българинът е свикнал на безплатното?

Българските потребители все повече купуват услуги и продукти онлайн. Все повече вериги магазини предлагат различни бонуси и намаления при поръчки през сайта им вместо в магазините. Българинът е свикнал на безплатното съдържание и достъп до информация, но когато става дума за покупка на услуги и продукти все повече интернет потребители са склонни да си платят за тях. Ако преди имаше недостиг на методи за електронно разплащане – те вече са в изобилие, което допълнително улеснява и ускорява процеса на покупка.

– Кои са бъдещите атрактивни ниши в интернет?

Услугите! Липсата на въображение на интернет предприемачите ги кара да правят идентични сайтове с лидерите на пазара, вместо да измислят изцяло новаторски проект. Така у нас има хиляди медийни сайтове, които се борят за импресии, които предлагат с надеждата за приход от рекламодателите.

Услугите обаче са нещо, което се развива бавно, но сигурно. Те се целят в по-малък брой потребители и при тях трафикът не е от значение. Разбира се,  разработката на софтуер, който да обслужва дадена услуга е многократно по-сложен процес отколкото да се направи медиен сайт. Но и печалбите са многократно по-големи и по-сигурни. Те не зависят от рекламните бюджети или атрактивността на новините през деня.

– Казвате, че бъдещето е на услугите, какви например?

Онлайн услугите са златна мина точно поради факта, че са безкрайно много. На практика вие можете да измислите нова услуга, за която никой не е подозирал, че е имал нужда преди да се появи на пазара, но след това да осъзнаят, че точно това им е липсвало до момента. Макар и прекалено абстрактно, този начин на работа важи за по-голямата част от услугите, които ежедневно ползваме и вече сме приели за даденост. Колко нови услуги ще се появят във виртуалния свят зависи изцяло от въображението и смелостта на предприемачите.

 – Може ли да се печели от блогове в България и как?

Блогът не се различава от всеки един друг уеб сайт. Затова не е важно да се питаме дали той може да изкара пари, а дали ние можем да изкараме пари от блога си. За да се печели, от който и да било онлайн проект, е необходима много работа и ентусиазъм. Осигурим ли си тези два инструмента, можем да печелим от всякакъв тип уеб активност – мединен сайт, блог, електронен магазин или дори фейсбук група.

– Уеб2 или Уеб1 ще печелят по-широка аудитория от читатели?

И Уеб 1, и Уеб 2 имат своите потребители и това ще се запази дълго време. Все повече обаче напредваме към Уеб 3 и трябва да се замислим сериозно за начина на достъп и обмяната на информация между всички участници в уеб средата.

Ако доскоро единственият начин за достъп до уеб сайтове беше компютъра, то телефоните и таблетите вече заемат своето сериозно място. Не сме далеч от времето, когато всяко едно устройство по света ще бъде свързано с мрежата и ще получаваме информация и достъп до услуги по начини и места, които досега не сме и предполагали.

– Какви са очакванията ви поотделно за бъдещото развитие на българските интернет медии, българските пощи, сайтове за запознатсва, сайтове за групово пазаруване?

Медиите не са се променили значително през последните 15 години. Макар и в последно време да се използват по-нови технологии, недостъпни за нас преди 15 години, основният принцип остава непроменен. Все по-често ще се случва медиите да бъдат изпреварвани от обикновени потребители, които предават на живо от мястото на събитието.

Наскоро потребители предаваха картина и звук от протеста против ACTA в София с подръчни материали. Предаването бе наблюдавано от хиляди интернет потребители, докато нито една медия (онлайн или офлайн) не съумя да го отрази. Медиите имат ограничен ресурс от хора, докато интернет потребителите са милиони и са навсякъде. Все по-често те сами се превръщат в репортери предаващи информация безплатно към други потребители в мрежата.

Българските пощи предлагат нелоши услуги. Развитието на услугите на Gmail обаче определено ги поставя в неравна надпревара, от която предимство за родните пощенски услуги е само това, че потребителските навици са изграждани с години.

Сайтовете за запознанства все по-трудно ще се борят с развитите социални мрежи. Един от изходите е да се превърнат от сайт за запознанства в тематична социална мрежа обединяваща кръг от хора с общи интереси.

Груповото пазаруване направи своя пик, но потребителите и фирмите, предлагащи оферти с безумни намаления вече се измориха и подобен тип сайтове вече залязват.

Когато говорим за бъдещо развитие,  не е добре да използваме вече известните ни модели. Всичко, което е налично в интернет в момента, вече се е случило. Когато говорим за бъдещето е добре да се съсредоточим върху неща, които тепърва предстоят да се случат.

– Каква е критичната маса от потребители, за да бъде един проект успешен у нас?

Добре е да гледаме на “критичната маса” като на променлива, а не като константа. Ако искате да направите социална мрежа, цифрата ще е една, ако искате да направите онлайн медия, цифрата ще е значително по-малка, а при електронните магазини и услугите цифрата ще се стопи още повече. Въпросът е не колко потребители имаме, а какви са те. Трафикът на всяка цена е нещо, което е време, да остане в миналото.

– Какво е отражението на Facebook и Google върху родния интернет, задушват ли го?

Благодарение  на тези проекти интернет се развива. Конкуренцията между „великите сили“ стимулира развитието на иновации и вкарването им в практиката. Facebook и Google разработиха услуги и технологии, които значително подпомагат работата на милиони сайтове по света.

Разбира се, двете компании няма да дадат шанс на някоя местна социална мрежа или търсеща машина да завземе сериозен пазарен дял. Изключение прави само Русия, в която Яндекс все още е по-изпозлван от Google.

– Остана ли място в интернет, където чуждите компании нямат конкурентни предимства, може би медиите?

Чуждестраните компании обикновено не могат да предложат адекватни услуги на родния пазар. В  практиката си съм виждал десетки проекти, които се опитват да навлязат с английски, немски или испански продукти на родния пазар и се провалят поради факта, че не познават нашата психология, начин на работа и аномалии.

Те искат да ни превъзпитат и вкарат шаблон, който е неприложим за нас. Това прави чуждестранните услуги изключително нежелани на родния пазар и обратното – родните продукти произведени според желанията на клиентите са значително предпочитани.

– Границите между телевизия, радио и уеб сайтове се размиват, като всеки ден радиото навлиза в интернет, уеб сайтовете имат видео, а телевизиите се излъчват онлайн, а имат и сайтове. До какво води всичко това?

Вестниците, телевизиите, радиостанциите  вече откриха интернет. Логично печатните  медии ще залязат особено след като таблетите станат масово достъпни. За потребителите вече няма значение дали влизат в сайт на телевизия, радио или интернет медийна група – за тях е важно съдържанието. На дневен ред излиза въпросът с качеството на предлаганата информация, бързината и атрактивността – параметри, които ще играят все по-важна роля за успеха на всеки сайт.

– Какъв е шансът малък сайт да има рекламни приходи от големите рекламодатели?

Никакъв. Рекламният пазар у нас е разпределен по такъв начин, че достъпът на малките сайтове до големи рекламодатели е почти невъзможен. За щастие, рекламните агенции ще имат все по-малка роля в разпределянето на финансовите порции в интенрет пазара благодарение на множеството рекламни мрежи начело с Google AdWords.

Все повече малки рекламодатели избират сами да управляват своите рекламни кампании. Така може да се окаже, че бюджетът на някой от големите рекламодатели генерира много по-малко приходи от тези на хиляди малки фирми които инвестират скромни суми, но често и разумно.

Причината да напиша книгата „На 1 клик разстояние“ е, че дълги години приятели, познати и непознати търсиха решения от мен за своите идеи, целящи бърза печалба чрез интернет. Новините и филмите за интернет милиардерите допълнително разпалват пожара на онлайн креативността и взех решение, че вместо да отговарям на всеки поотделно, би било добре да опиша всичко, което трябва да се знае, когато се захващате с интернет бизнес, в една книга.

Тази книга не е за програмисти, дизайнери или интернет специалисти. Тя е за хората, които имат желание да печелят от интернет, но не знаят как става това, имат идея, но не знаят как да я реализират, мислят мащабно, но не вярват, че могат да направят първата крачка. За хора, които от консуматори на уеб, искат да се превърнат в създатели.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *