ДругиМениджмънт за организационно съвършенство или как си загубих времето

октомври 23, 20132

Наскоро реших отново да понауча нещо и записах магистратурата Мениджмънт за организационно съвършенство в НБУ. Каква беше моята изненада, когато във въвеждащия семинар от 5 дни (за немениджъри) установих, че в тази специалност няма мениджмънт, а организационното съвършенство е по-скоро в сферата на сакралното. Какво имам предвид? За да ви стане по-ясно, нека започна с това какво научих за първите 5 дни на тази (пак подчертавам) МЕНИДЖЪРСКА магистратура.

Всяко ваше притъпено желание или проблем в детството ви, или бизнес решение, се записва във вашето епиДНК и се предава в наследството.  За незапознатите с цитологията термин епиДНК не съществува и е създаден от псевдонаучните гадатели, лечители и магове с цел печалбарство чрез словоблудстване.

Всеки един от нас е проекция на всеки друг около нас и ние сме негова проекция. Причината за това е, че нашите аури частично се припокриват и отразяват една друга. Тук ми е трудно да дам коментар, тъй като все още не усещам вашите аури, чрез които вие ми проектирате това, което пиша… или просто твърдението е пълна глупост.

Всички сме част от квантовия поток и всеки мениджър трябва да медитира и чете книгата “Тайната”, а основен филм, който да изучава да бъде “Мистерията на живота” (What the Bleep Do We Know!?). Накратко – ако много силно си пожелаеш нещо и насочваш позитивното си мислене в една посока, вселената и квантовия поток ще го материализира. Искаш пари – мислиш за парите и те просто ще намерят пътя до теб.

Аз съм нова душа. Преподавателката ни обаче беше стара душа и от нея знам, че предишните й реинкарнации са повече от добри и са я научили на всички тези неща, които се опита да  ни научи. Разбира се, поради малкото прераждания, които съм имал, все още не съм достатъчно развит духовно, за да мога да управлявам вселенските закони. Извинявам се, за което.

През останалото време се гледахме в очите и си четяхме мислите, правихме си психоанализа, ей така, на парче и в движение, пред всички. Не, че някой имаше понятие от Фройд, Юнг или някой виден психолог. Но защо да не вземем идеите на Фройд, да ги омешаме с енергия от бялото братство, да ги подсилим с  терминология от биологията и физиката, които реално не съществуват, и накрая изпичаме до изпадане в състояние на нирвана, според формулите и практиките на Буда.

Предполагам, че сте повече от объркани – какво, по дяволите, е общото между мениджмънта, организационното съвършенство и всички тези глупости, обединени в един термин ‘’псевдонаука”? Истината е, че аз нямам отговор, а такъв така и не получих, след  като заявих желанието си да напусна въпросната програма час по-скоро.

Какво обаче ме плаши?
Тези 5 дни, през които близо 8 часа на ден, практикувахме и учихме все неща обединени под термина “личностно развитие”, аз изпитах истински ужас от това, че в един от най-добрите български университети се проповядва мистика, окултизъм и езотерика, опаковани  и поднесени като източни философии (които всъщност са нещо много ценно).

Страх ме е от това, че когато бъде поднесена една невярна и изкривена информация от авторитети с титли от университетската трибуна, неподготвеният студент може да затъне дълбоко в тресавището на глупостта. А веднъж вече изградени, парадигмите са безкрайно трудни за преодоляване.

Страх ме е от това, че все по-често хора парадират с дипломите си от елитни университети като Харвард и Окфорд и идват у нас да преподават, да правят семинари и курсове, за да отварят чакри и да управляват квантовите потоци.

Страх ме е, че живея в свят, в който всеки, който знае думички като Рамаяна*, Махабхарата*, Бхагаватгита* се считат за гуру и хората поверяват здравето и живота си на откровени измамници.

Страх ме е от това, че моите деца най-вероятно ще живеят в свят, в който Албер Айнщайн, Никола Тесла, Зигмуд Фройд, Ерих Фром, Томас Мор, Айзък Азимов, Уотсън и Крик (опа, кои бяха те?), Чарлс Дарвин и още хиляди други подобни умове, дали много за прогреса на човечеството, ще бъдат забравени и непознати за хората и те  ще си живеят в блажено невежество и простота.

Страх ме е, страх ме е, а като човек на науката, ме е и яд.

*Рамаяна, Махабхарата и Бхагаватгита са прекрасни митологични книги, в които е записана не малка част от източните философии.

** Снимката показва олтар, подобен на този в Училище по Мениджмънт, на който се натъкнах във фамилна къща в долината Урубамба, Перу.

2 comments

 • Таня Колева

  май 25, 2016 at 5:18 pm

  Възможно ли е да дадете малко повече информация. Може ли да напишете това по кой предмет сте го изучавали и това ли е заложено в програмата за цялото обучение или предполагам, че има и други предмети. И още един въпрос – изкарахте ли докрай магистратурата?
  Аз в момента точно това смятах да записвам като специалност.

  Reply

 • Александър Ненов

  май 26, 2016 at 9:23 am

  Напуснах специалността веднага след встъпителното обучение, което описах в статията. Така и не завърших тази специалност, защото не вярвам, че подхода и методите на обучения са адекватни.

  Reply

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *