Интернет бизнесКултът към липсата на свободно време

февруари 15, 20130

Успелите хора у нас са много ангажирани – постоянно работят, бързат, нямат време. Този начин на живот е издигнат в култ. Да си успял, това означава да имаш определена марка телефон, скъпа кола, да пиеш кафето си на точно определено място и, разбира се, да нямаш никакво време. Само глупаците имат време, нали?

Истината е малко по-различна. Липсата на време не е демонстрация на висок социален статус, не показва и колко сте успели в работата, не показва колко сте добри в това, което правите, а показва само едно – вие не можете да управлявате времето си успешно, тоест, вие не сте успешен бизнесмен или бизнесдама.

Липсата на време обикновено идва от хиляди дребни неща, които ви се налага да правите всеки ден и те не са пряко свързани с вашите задължения, но често става така че “няма кой друг да го свърши”. Няма ли кой наистина или вие искате да държите нещата в свои ръце и да правите всичко сам и да се месите във всяка една дейност на вашия екип? Виждал съм изпълнителни директори, завършили менидмънт или икономика, които се наместват при взимането на решение за използването на една или друга технология в процеса на работа, но не от гледна точка на бюджет или оптимизация на процеса, а от гледна точка на любопитство и нуждата да бъдат чути, въпреки че няма какво да кажат.

Липсата на време показва, също така, липсата на делегиране. Ако не делегирате, вие сте мъртъв, но още не го знаете. Колкото повече задачи разпределяте на другите, толкова повече време ще имате, а на вас ви трябва време, за да мислите. Защото, ако вие цял ден избирате тип хартия за визитките, сменяте цвета и шрифта на уеб сайта си, разправяте се с неплатена фактура отпреди 1 година или просто сте решили, че трябва да сте ангажирани, кога ще ви остане време, за да измислите стратегията, която ще издигне вашия бизнес или екип нагоре? Кога ще е времето, в което ще се запознаете с конкуренцията, с иновациите в сферата, със ситуацията на пазара? Кога ще е времето, в което ще спрете за миг и ще мислите трезво?

А след като имахте време да прочетете тази статия, без да я изпратите механично на приятел, за да ви я преразкаже след малко накратко, значи не сте много зле с времето, което е добре.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *