Интернет бизнесКолко губим, когато гледаме телевизия и можем ли да печелим, ако не го правим?

октомври 19, 20163

Все по-често финансови консултанти ни учат как да печелим пари, когато пестим от разходите си. Това практически не е печалба, а финансова хигиена. Аз не съм почитател на пестенето и икономиите, но финансовата хигиена е нещо, което трябва да се учи дори в училище.

Ето ви един пример за това как чрез телевизията (или по-скоро без нея) можете значително да подобрите живота си. Знаете ли, пиша тази статия с идеята, че от няколко хиляди души, които ще я прочетат, харесат и споделят, едва ли повече от 4-5 ще направят описаното в нея. Защото описаните в нея примери и препоръки изискват жертви, упоритост, последователност и най-важното – желание да подобрим живота си. Да, уж всеки иска това… или поне е така на думи. Но практиката показва, че хората искат да са зле. Ще започна с малко сметки и примери, пък вие ще имате шанса да коментирате по-долу дали сте съгласни с мен.

Колко ни струва да гледаме телевизия? (в пари)

Месечните такси за телевизия при най-големите доставчици на цифрова телевизия са следните

 • Mtel- 13.99 лв./мес. – 41,99
 • Bulsatcom – 17,80 лв. – 49,80
 • Vivacom – 8,99 – 26,99 лв

*възможно е цените да се променят при различни периоди от време, пакетни предложения и промоции

Тази сума прави средно по 26 лв. на месец или 312 лв. на година. Запомнете това – ще ни трябва след малко.

Колко телевизия гледаме?

По данни на Samsung Electronics, българите прекарват пред телевизора най-много време от всички европейци – 4 часа и 8 минути на ден.

На ден ние губим 4 часа гледайки телевизия, което прави 28 часа на седмица или 120 часа на месец. Ако още не сте го сметнали, ние губим малко повече от 1 ден на седмица пред телевизора или точно 5 дни от месеца. На годишна база това се равнява на…60 дни загубено време!

Какво излиза – ние плащаме малко над 300 лв. всяка година, за да  загубим 60 дни от безценното си време. Но проблемът е по-голям, повярвайте ми.

Защо гледаме телевизия?

Въпросът ,,защо‘‘ е много по-важен от сумите и времето пред телевизора. Всъщност повечето  хора имат няколко обичайни причини да пускат телевизора.

 • „За да минава времето“ е често срещана причина – безцелно превключване на канали през няколко секунди, заглеждане в нещо за около 5-6 минути и преминаване към следващата порция сменени канали. Това е масово явление – гледане без смисъл и дори без осъзнаване на това, което се гледа. Този тип гледане е изключително коварен, защото често се случва за 4 часа зрителят да не е видял нито едно предаване или филм в неговата цялост и дори трудно може да опише какво точно е гледал.
 • „За да се изключим“ или да го преведем – за да се пренесем в друга реалност, където личните проблеми не съществуват. За кратките минути и часове, в които ние гледаме скандалите на разни хора затворени в една къща, ние се чувстваме комфортно, защото няма нужда да се борим с живота и проблемите от ежедневието си. Този начин на гледане е типичен пример за по-голямата част от зрителите. То често е съпроводено с консумацията на напитки съдържащи кофеин и/или алкохол и храни с високо съдържание на сол и/или захар. Този коктейл от хранителни вещества допълнително подсилва усещането ни за удовлетвореност от конкретния момент и често мозъкът ни асоциира момента на гледане на телевизия с момента на консумация на конкретните храни.
 • „По навик“ – посоченият по-горе пример изгражда силни навици у зрителя и така той често изгражда своя план за деня съобразно предаванията, филмите и новинарските блокове.

Истината е, че телевизията в 90% от случаите губи нашето време. Тя не ни предоставя ценна и качествена информация за развитието ни, не надгражда знанията, както и рядко отговаря на нашите нужди. Напротив – ние гледаме неща избрани от програмните директори на телевизиите, подредени  по количество и ред спрямо техните приоритети, които са базирани на нуждите на рекламодатели да излъчват рекламните си клипове.

Как губим от това и как можем да спечелим?

Едва ли някой смята, че губи пари, докато гледа телевизия. Освен онези близо 300 лв. на година, които изтичат реално от нашия джоб в ръцете на телевизионния оператор, ние губим нещо много повече – времето си.

Времето на всеки един от нас е ограничено. Ние живеем сравнително кратко, но без да осъзнаваме, харчим от нашето време за всякакъв тип дейности. 60 дни в годината похарчени през телевизора са нещо, което в рамките на един нормален живот от 60 години прави точно…10 години изгубено време.

(2 месеца, по 60 (години) = 120 месеца. Делено на 12 месеца точно 10 години)

Всеки от нас иска да бъде успешен под някаква форма – да е добър баща, майка, приятел, служител, предприемач. Да има време за семейството си, за себе си, за работата или бизнеса си. Да има дом, кола, пари или разни други материални придобивки.

Ако имахме 10 години бонус, дали бихме могли да променим това? Но това не са просто едни 10 години, които ние можем да ползваме наведнъж. Ние натрупваме целия този период от 10 години всеки месец – като един спестовен влог. Тоест, ако правим нещо за нас 4 часа на ден, вместо да гледаме телевизия, какво бихме могли да направим?

Ето ви няколко идеи, които със сигурност ще променят живота ви към по-добро:

 • Със спестените 312 лв. бихте могли да купите поне 20 книги – за личностно развитие, психология, спорт или просто романи. Тъй като вече имате по 4 часа на ден бонус, ще имате и времето да ги прочетете, а всяка една от тях ще промени начина, по който вие приемате света и ще ви научи на неща, които ще ви направят по-успешен, по-богат, по-уравновесен и по-интелигентен.
 • Ако имате 4 часа на ден, вие бихте могли да научите няколко езика. Хайде, нека да започнем с един език, който да ви отвори вратите към информация и знание, които не сте и предполагали, че съществуват. В рамките на 10 години спечелено време бихте могли да научите и повече, стига да искате.
 • Можете да отделите внимание на семейството си. Откога не сте ходили с жена си да танцувате, на театър, на интересно събитие или просто на разходка в парка? Отделянето на време за семейството винаги е на последно място и то често се приема като време пред телевизора, докато ядем и пием. С четири часа на ден можете да промените това и да прекарвате осъзнато време с любимия човек, без да е нужно да бързате.
 • Време за срещи с хора – ако всеки ден имате по 4 часа, вие бихте могли да се срещате с много и различни хора. Комуникацията с хора може да ви даде безкрайно много и безценна информация. Особено ако са хора, които са подбрани правилно, а не онези, с които бихте гледали телевизия заедно.
 • Можете да тренирате – да, напълно е възможно. Това е грижа не само за външния вид, но и за здравето ви. Много често хората нямат време точно за тези дребнички неща като тренировките, а те могат да направят така, че да имате желание за всички изброени по-горе неща.

И накрая, без грам да се притеснявам, искам да ви запитам – колко пъти този месец легнахте да спите, без да правите секс с партньора си, но не пропуснахте да гледате телевизия? Тук няма да коментирам, но само бих вметнал, че неправенето на секс е една от причините мъжете да заболяват от рак на простата… Не, че ви навивам, но… вие си знаете. Биг Брадър или рак на простата?

Ако пък случайно сте намерили време и телевизията вече не е фактор във вашия живот, и имате желание да се развиете и подобрите живота си, ето няколко книги за първите 2-3 месеца, които ще променят живота ви.

 

 

Ако пък случайно искате да направите връзката си и още по-интересна, ето ви една добра идея 🙂

И сега добрата новина – не е нужно да се лишавате от всичките 120 часа на месец гледане на телевизия. Но бъдете сигурни, че опитате ли се да запълните тези 4 часа на ден с други активности и действия, които ви карат да се чувствате добре, сами ще забравите за телевизията като средство за забавление.

3 comments

 • Катя Ковачева

  октомври 22, 2016 at 6:39 pm

  Изключително вярна статия, поздравления! За поредн път се убеждавам в таланта ти да мотивираш и то качествено. Аз не съм от хората, които имат зависимот към телевизията, дори напротив; но от сега нататък винаги когато ми се прииска да се разсея, ще си спомням примерите, които си дал. Още веднъж поздравления, благодаря за прекрасната статия и продължавай все напред!

  Reply

 • Свилен Николов

  октомври 25, 2016 at 4:39 pm

  Мда, само дето повечето хора не искат и да чуят. Тях така им харесва. Аз бих препоръчал по-скоро във спестеното време да се спортува малко, това ще даде енергия да се оползотвори останалото защото хората главно гледат телевизия заради умората. След това като имаме енергия можем да почнем с някаква креативна дейност или повече време със семейството, а защо не и някакъв малък бизнес. Сигурен съм , че с 1 час работа на ден може да се създаде добър доход за година, две упорита работа в Интернет.

  Reply

 • Емилиян

  януари 8, 2017 at 9:29 pm

  За мен гледането на телевизия е информация. Дори не говоря само за образователните програми. Естествено, можем да научим много за полярните мечки и какво ли не, което минава за образователно и ще ни помогне много в живота. Но по-важното, което можем да научим, е как функционира светът в наши дни, какъв е духът на времето. Не говоря дори за това, че новаторството в кинематографията отдавна се е пренесло в сериалите, а игралните филми го карат или на 3D бомбастичност, или на сюжети, които в сравнение със сериите изглеждат еднопланови. Просто ако за момент слезем от наддменността си, можем да разберем неща, които някакви анализатори тепърва ще вкарат в книгите, които в момента пишат. Сравненията между различни медии и начини на изразяване винаги могат да се нагласят в полза на собствените ни предпочитания, което обезсмисля задачата. Мислещият човек винаги ще вниква между редовете. Прочутото „Media is the Message“ означава точно това. Иначе икономическото мислене в „загуба“ и „печалба“ разбира се може да звучи убедително. Само че всяко от тези „изгубени“ неща като пари, самоусъвършенстване, информация и т.н. също носи опасността да се превърне в самоцел. Не всички зрители са зомбита и не всички предавания са Big Brother.

  Reply

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *