Интернет бизнесКак технологиите реално повлияват бизнеса?

април 9, 20140

Всеки е наясно,че технологиите влияят върху бизнеса, но до колко си даваме сметка колко зависими сме от технологиите? Всъщност хората се фокусират предимно върху технологиите в собствената си сфера на дейност и съответно са много по-спокойни за бъдещето си, тъй като остават с усещането, че следят тенденциите. В същото време обаче това ги прави неинформирани и тромави при вземането на решения. Причината за това е, че промените се случват навсякъде около нас и някое ново откритие или разработка в комуникациите и софтуерните системи да повлияе пряко хирургията, военната индустрия, книго-издаването, образованието и туризма.

За подобен тип промени ще си говорим на конференцията „Digital Biblio Technologies“ – Електронни издателски технологии.

Как бихте определили интернет? Технология, която е свързана с комуникации и обмен на данни и информация. Тоест,  един хирург няма нужда да се интересува от това, освен ако не споделя информация онлайн, защото неговата пряка работа да извършва хирургични интервенции няма да се промени. Той винаги ще държи скалпела, ще реже човешка плът, ще зашива наръка разреза…Дали? Само няколко години след като интернет стана глобална мрежа се оказва, че и хирургията не е това, което беше. От години се експериментира с различни технологии, базирани на интернет връзката, чрез които хирург от Ню Йорк, например, може да извърши операция на войник в Афганистан. В същото време партниращ лекар от Москва може да работи успоредно върху същия пациента, а студенти от Франция, Германия, Китай и Япония да следят всичко това в реално време, като на принципа на телементорството всеки детайл се описва и обяснява, така че те да разберат добре кой, какво, защо и как прави. Всички тези хора са в постоянна връзка помежду си и от тях зависи един човешки живот. Това далеч не е научна фантастика – това е реалността, а причината се крие във военната разработка,  която днес наричаме Интернет.

А как биха повлияли малките уреди, които сами създават енергия на принципа на двигателя на Стърлинг? Как ли би променила света разработката на електронна хартия? Или на импланти в тялото, чрез които човек да може да общува с околната среда и интернет? Ами асансьор до космоса, който да реши проблема със скъпото и опасно изстрелване на ракети в орбита? Или източник на енергия, който е почти безкраен,  но не е радиоактивен и можем да ползваме навсякъде?

По всички тези теми се работи активно. Някои от тях вече имат своите прототипи и предстои да бъдат пуснати на пазара в близките години. Ако ние обаче ги категоризираме като далечно бъдеще, нещо което ще се случи след време, нещо което няма да ни засегне пряко –  ще бъдем неприятно изненадани. Всеки един дребен детайл може да промени хода на собствения ни живот и бизнес. А успешни бизнесмени ще са тези, които ще разпознаят навреме тези дребни детайли и ще намерят практичното им  приложение в сфери на дейност, в които дори техните създатели не са планирали…

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *