Интернет бизнесКак куриерите убиха бизнеса на черния петък и как това е важно за всеки?

декември 10, 20181

Черния петък у нас се разиграва все по-често онлайн. Ако в Америка боят става на входовете на големите търговски центрове,  при нас положението е по-различно – падат сайтове, сървърите пушат, магазините са едва-едва достъпни. Някои директно спират и канят клиентите си да пазаруват  офлайн, но хората не са глупави – просто избират сайт, който работи.

Тази година само в eMAG потребителите са похарчили 37,2 милиона лева за 265 000 продукта. Тази цифра трябва да бъде мултиплицирана,  защото eMAG е само един от електронните магазини, които бяха атакувани от потребителите.

Но този Черен петък би всички рекорди не само по  похарчени пари и брой поръчки, но и по закъснение на пратките.

Хиляди потребители се оплакват от това, че направената от тях поръчка просто не идва. Няма и яснота кога това ще стане. По време на Коледни празници или в дни на голямо пазаруване е нормално да има забавяне и сайтовете предупреждаваха за това. Но когато забавянето стане 2 или дори 3 седмици, нещата започват да изглеждат по-различно.  

Ако сте предплатили поръчката си – лошо. Но едва ли сте го направили,  защото едва 10% от хората избират този метод на плащане у нас. Най-използваният метод за разплащане е наложеният платеж. И именно този дребен детайл може да докара огромно количество малки и средни търговци до ръба на фалита. Причината е, че те са закупили стока, изпратили са я към получателя съвестно и в срок. Така те вече не разполагат със стоката, но не разполагат и с парите, които ще вземат от нея. Когато потребителят вземе стоката, тогава плаща и търговецът е щастлив и спокоен. Но нещо се случва между търговеца и потребителя и това е някаква куриерска черна дупка. Пратки, които стоят в склад,  не могат да бъдат “разпределени”.

Потребителят се дразни на търговеца. Търговецът е на ръба на кризата и с всеки изминал ден осъзнава нещо – изпратеният от него продукт ще му бъде върнат.

БАМ! Все повече хора казват – ако не ми доставят пратката до …. (произволна дата),  няма да си я взема и ще им я върна.

Така,  заради лошото си планиране на ден/период, в който знае,  че ще е страшен от гледна точка на поръчки, куриерската фирма всъщност изправя своите партньори пред финансови проблеми.

Не трябва да пропускаме, че Черния петък е ден в който емоциите вземат превес. Човек е склонен да купи нещо, което не му трябва само защото е евтино. Или взема импулсивни решения, които след спада на емоциите може да преосмисли. Ако пратката се забави с около 3-5 дни,  нещата са ОК. Но когато забавянето стане не с дни, а със седмици, нещата започват да стават изнервящи. Освен че потребителят е имал прекалено много време да мисли, той вероятно е намерил и алтернатива на покупката си. Възможно е тя вече да не му трябва, защото е изпуснал празника,  на който е искал да я подари, или пък просто вече няма онези 400 лв., които е бил готов лекомислено да похарчи преди 3 седмици.

Ето така работи пазарът, който не се е поучил от великия Голдрат и неговата книга – “ЦЕЛТА”. Защото,  ако някой някъде по цялата тази верига от посредници между търговец и потребител имаше адекватен мениджър,  управляващ не на база дипломи, а на база реални знания, щеше да е насяно къде е слабото място на цялата тази критична верига – да  атакува, оптимизира и да очаква безкрайно много поръчки.

Какъв е изводът от всичко това?

Трябва да се четат повече книги и да се подобряват компетенциите на екипите по цялата верига. Защото тези критични проблеми в нашия Черен петък всъщност са играни многократно от хиляди компании по света при това милиони  пъти. И цялото знание на света е описано в едни добре написани книги, които имат за цел да ни помогнат.

Разбира се има и друг начин за учене – не от грешките на другите,  а от собствените грешки. Този процес отнема повече време, по-болезнен е, води до загуби и най-важното – когато някой премине през него,  не може да се похвали, че е открил топлата вода, защото просто е достигнал до извод, за който някой през 80-те години е написал учебник по темата.

Тази статия не важи само за този единичен казус. Тя важи за всяка сфера на дейност и винаги правилото за учене от грешките на другите ще работи безотказно.

И като за финал, бих искал да ви питам:

Вие колко книги,  които подобряват вас като служители, работодатели или собственици на бизнес прочетохте тази година? Ако цифрата е под 5,  се замислете сериозно дали все още сте конкурентоспособен или просто се давите бавно по течението на черната река на некомпетентността…

One comment

  • Ради

    декември 9, 2021 at 1:44 pm

    Книгите имат способността да вдъхновяват и да ни тласкат към един по-добър и по-цветен живот 🙂

    Reply

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *