Интернет бизнесКак да стартирам интернет бизнес?

октомври 21, 20141

Макар всеки да ползва интернет и до него да достигат новини за това как някой млад предприемач за 1-2 години е успял да спечели състояние чрез мрежата, все пак у хората остава неясно как става това и си задават въпроса:  “Как да стартирам онлайн бизнес?”. Неясно е, тъй като няма един еднозначен отговор, а въпросът предполага задълбочена дискусия над това що е то онлайн бизнес, как се прави, кому е нужен и т.н. Е, да започваме с отговарянето!

1.Помислете за онлайн бизнеса си като за бизнес
Каква е разликата между онлайн бизнес и офлайн бизнес? Принципно няма такава, но много хора си мислят, че когато стартират бизнес в интернет,  ще забогатеят бързо и лесно без да правят нищо. Не е така! Всеки бизнес изисква от вас добра идея, добра реализация, инвестиция, отдаденост – едва тогава той  ще се случи. Интернет е просто един инструмент, който може да направи вашия бизнес супер успешен. Затова първо се фокусирайте върху  това, което ще предлагате на потребителите си, след което помислете за неговото представяне в интернет.

2.Бъдете готови за инвестиции
Ако строите фабрика за консерви, например,  ще ви трябват доста сериозни инвестиции от порядъка на милиони левове. Когато бизнесът ви ще се реализира основно през интернет,  то тогава инвестицията пада драстично, но това не означава, че няма да са ви нужни макар и малко пари. Да, всеки може да стартира сайт с инвестиция около 19.75 лв. за домейн, 50-60 лв. за хостинг, безплатна уебсайт платформа, безплатен дизайн, безплатна фейсбук страница… Това е едно добро начало, тъй като можете да стартирате с под 100 лв. и вече да сте в играта. Това обаче е до някаква степен измамно, тъй като безплатното понякога не е достатъчно ефективно.

Безплатният дизайн е хубаво нещо. Но  ако искате да внушите на вашите потребители, че продуктите или услугите, които им продавате са качествени, а вие не сте китаец, продаващ ментета в Илиянци, то дизайнът е от особено значение. Понякога той може да струва между 25 и 2500$ – зависи дали го купувате наготово или някой го прави специално за вас.

Безплатната платформа – да, тя е прекрасна, но сама по себе си не включва всички онези хиляди платени модули, които могат да вдигнат на крака вашия бизнес – например, истинска email маркетинг система, системи за разплащане, маркетинг инструменти за следене на потребителското поведение, интеграция със CRM/REP системи и какво ли още не. В зависимост от бизнеса,  който искате да стартирате, тези модули могат да струват от 5$ до 50 000$. В случая хубавото  е, че можете да ги купувате на парче, тогава когато имате нужда от тях, а не да инвестирате 50000$ в система, от която ползвате само 3% – нещо, което големите корпорации редовно правят.

Безплатна facebook страница – да, всеки ползва фейсбук, всеки може да направи страница. Но колко от вас знаят как реално да обърнат лайковете на страницата или статусите в реални продажби? В крайна сметка, няма значение дали имате 1000 или 1 000 0000 фенове, ако вие не можете да управлявате ефективно страницата си, за  да имате полза от нея. Разбира се, винаги можете да платите за реклама във фейсбук, но управлението на тази реклама е също толкова сложна, колкото и управлението на страницата и определено не се изчерпва с качване на снимка на сладко коте, която хората да харесат или споделят. За целта ви трябва експерт, който да поеме тази част, освен ако вие самият не сте такъв. Разходът може да е между 100 лв. и  2000 лв. на месец за абонаментно обслужване,  в зависимост от типа страница, поставените цели, езика на страницата и типа й.

3.Наемете консултант
В България ние нямаме навика да  ползваме консултанти. Също не ползваме и адвокати, тъй като те ни искат за един договор от 3 страници колосалната сума от  100 до  500 лв., а ние просто искаме да продадем/купим един имот… Тъпо, нали? Всъщност тъпо става, когато си спестим тези няколкостотин лева за адвокат и по-късно се окаже, че сме измамени в сделката за имота на стойност десетки или стотици хиляди евро.
Същата е ситуацията и с интернет консултантите – вие имате нужда от тях още в самото начало, защото ние,  интернет консултантите,  знаем какво, как, защо, къде, дали, колко и още много  други неща. Инвестирането в консултант може да ви спести хиляди левове похарчени по неправилния начин за неправилните и ненужни за вас продукти и услуги. Повече по темата можете да прочетете в статията “Защо ви е нужен интернет консултант?”

4.Въоръжете се с търпение
За повечето хора да стартираш бизнес в интернет изглежда, като да щракнеш с пръсти и парите да потекат. Всъщност зад всеки подобен успех стоят месеци и дори години търпелива и фокусирана в крайната цел работа. Практиката ми показва, че 90% от хората се отказват между 6-тия и 9-тия месец,тъй като не виждат реални резултати от вложените усилия. В зависимост от бизнеса, който стартирате, вие можете да започнете продажби веднага или след години. Само на Google са му нужни между 3 и  9 месеца, за да приеме вашия сайт за сериозен и да му даде адекватен PageRank. Потребители също не се печелят лесно. Затова в нужно търпение и нагласа, че в следващите 12 или дори 24 месеца, вие ще се занимавате с дадения проект, независимо какво се случва. Само тогава, можете да разчитате, че нещата могат да се случат във ваша полза.

5.Подгответе се юридически и счетоводно
Интернет бизнесът всъщност си е просто бизнес, а когато говорим за това, няма как да не се използват услугите на адвокати и счетоводители. Не се опитвайте да играете на дребно като криете данъци, продавате на черно и се правите на хитри, защото ‘’шамарите’’  от държавата могат да струват  цялата ви печалба за годината само с един административен АКТ. Съветвам ви да си наемете адвокат, който е запознат с интернет. Един добър пример за това е адвокат Спасова, за която тайни в интернет няма. Също така важен е и изборът на счетоводител,  тъй като голяма част от тези специалисти  са консервативни и не са запознати с методите на ползване на PayPal.com, на ePay.bg, на 2CheckOut и други подобни разплащателни системи, да не говорим за продукти от типа SaaS, които все още ги объркват:  как дълготраен нематериален актив на компанията се отдава под наем като услуга, след като той е продукт. Объркващо, нали?

6.Съберете екип
Във всички фондове по света, които финансират стартиращи компании, освен идеята и плана за развитие,  най-голяма стойност има екипът. Ако вие сте един човек  и отговаряте за всичко, можете да сте сигурни, че вашият бизнес има таван – този таван зависи от натоварванията, които можете да понесете и времето, което можете да отделите на проекта. Ясно е, че  денонощието има само 24 часа, от което вие трябва да спите поне 6. Така вие сте ограничен и ако обработвате, примерно, 10 поръчки на ден, единственият начин да повишите производителността си е да не спите, с което   броят на обработените поръчки няма да нарасне значително, но пък вие ще намалите ефективността си дългосрочно. Независимо дали идеята ви е свързана с предлагане на услуги, създаване на софтуер, продажба на дрехи, реклама или каквото и да е друго – вие имате нужда от екип. Може да  започнете с 1 човек, но винаги имайте някой, с който можете да споделяте задълженията си. Най-малко  защото,  ако се разболеете и 1 седмица бизнесът ви не функционира, може да се окаже, че сте ‘’убили’’ целия си труд от последните 9-12 месеца. Не е приятно, повярвайте ми.

7.Четете
Знам, че искате да изгледате клипа в рамките на 3 минути и да разберете цялата истина за бизнеса онлайн, но няма как да стане. Дори да  се насочите в много тесен сегмент, като например продажбата на джанти през интернет, вие  ще откриете, че там се крие океан от нова инфорамция, от която целият този бизнес зависи и няма нищо общо с продажбата на дрехи, електрически крушки, гердани и възглавници. Затова единственото, което можете да направите по темата е да четете непрестанно за това какви са последните тенденции в сферата на дейността,  в която искате да напреднете. Отделяйте за това всеки ден поне по  30 минути, докато пиете кафето си.  Приемете го като ритуал и вместо да четете за фалита на някоя банка или някоя политическа криза, просто се ограмотявайте в тази сфера. Тези 30 минути всеки ден гарантирано ще ви донесат по-големи печалби в кратки срокове.

С прочитането на тази статия вие направихте точно това. Ако все още не сте се отказали от развитието на собствен интернет бизнес, можете да прочетете следващите  полезни статии.

One comment

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *