ДругиКакво представлява творческата интелигентност?

март 18, 20130

Творческата интелигентност е способността ви да раждате нови идеи, да разрешавате проблеми по оригинален начин и да се откроявате от тълпата с въображението, поведението и продуктивността си. Творческата интелигентност включва редица способности и всяка от тях без изключение може да бъде усвоена и развита, така че да увеличите изобретателността си. „Силата на творческата интелигентност“ ще ви въведе във всяка една от тях и ще ви покаже как да ги развиете и усъвършенствате. Тези способности са:

 1. Ляво/дясно мозъчно полукълбо. Способността за взаимосвързано използване на различните умения на лявото и дясно полукълба.

2. Водене на бележки/картографиране на идеи. Способността да онагледявате мислите си, като ги прехвърляте от главата си на хартия, за да можете да ги изследвате по пълноценно.

3. Находчивост. Скоростта и лекотата, с която ви идват нови идеи. Находчивостта е мерилото за творческата ви производителност.

4. Съобразителност. Творческата съобразителност е способността да раждате различни видове идеи и да превключвате от един подход на друг, прилагайки най-разнообразни стратегии. Тя включва способността ви да виждате нещата от различен ъгъл, да обмисляте различни гледни точки, да преосмисляте стари концепции и да им придавате нов смисъл, както и да преобръщате наопаки вече утвърдени разбирания. Тя включва и способността да ползвате всичките си сетива за създаването на нови идеи.

5. Самобитност. Самобитността е един от основните елементи на творческата интелигентност и творческото мислене. Тя представлява способността да създавате идеи, които са лично ваши – необикновени, своеобразни и ексцентрични (т.е. встрани от центъра).

6. Задълбоченост. Добрият творец тръгва от една централна идея и я разработва във всички посоки, като развива, разширява, оживява и така задълбочава първоначалната мисъл.

7. Асоцииране. Творческото мислене се възползва от факта, че човешкият мозък е гигантска „машина за асоциации“. Опирайки се на интуитивното си знание за начина, по който тя функционира (вие също ще имате доста добро познание за това, след като прочетете тази книга), творците черпят от този безкраен източник, за да развият всички аспекти на своята изобретателност.

Още по темата можете прочетете в книгата на Тони Бюзан – Силата на творческата интелигентност.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *