ДругиИнтернет браншът у нас е на прага на радикални промени

декември 8, 20120

Интервю за Econ.bg –  Мартина Панайотова

Г-н Ненов, как се решихте да напишете тази книга?

Александър Ненов:

В продължение на 15 години се занимавам с интернет и през това време десетки мои познати са ме питали как биха могли да реализират своя онлайн проект. Давал съм много консултации. Накрая реших, че ще е по-лесно да ги обобщя в една книга, която би могла да достигне до всички, които се интересуват от темата, едновременно.

Тази книга е доста добър наръчник. Не се ли опасявате, че след написването ѝ, множество хора ще се насочат към една и съща пазарна ниша и тя ще се пренасити?

Александър Ненов:

Ако говорим за търговските площи в мола, те са ограничени. Интернет пространството и идеите на хората обаче са безгранични. Всеки би могъл да измисли своя услуга и продукт и да ги реализира онлайн. Гарантирам, че потребители ще има за всички – хора, които досега не са знаели за тази услуга или продукт, но изведнъж тя се появява и всички започват да я използват – така например стана с мобилните приложения на смартфоните, социалните мрежи и редица други услуги.

Място за мрежата има за всички, така ли?

Александър Ненов:

Определено – няма да навлизам в подробни статистики, но световните интернет пазари се спрягат с десетки милиони потребители и продължават да растат.

Възможно ли е човек да се захване с интернет бизнес и да изкара бърза и лесна печалба или това е заблуда? Какво бихте посъветвали всички, които имат желание за развитие в тази сфера?

Александър Ненов:

Бързата печалба изиска много сериозен опит и познания. Също така много е важно човек да наблюдава пазара. В книгата съм дал пример с един американски ентусиаст, който поръчва книги онлайн до дома си и след това ги препраща на хората по цял свят срещу пет долара надценка. Той е толкова успешен, защото открива, че би могъл да задоволи определена клиентска нужда (в повечето онлайн оказиони в САЩ не е възможно да поръчваш, ако адресът ти е извън страната). Всичко, което е било нужно да направи, е да пусне няколко обяви в eBay.

Кое в такъв случай е най-важно за стартирането на един успешен онлайн бизнес – хващането на празна пазарна ниша или уникалната идея?

Александър Ненов:

Най-успешни са проектите, в които влагаш сърце. Обвързан ли си емоционално с идеята, ти ще вложиш много повече труд, време и страст в осъществяването й, съответно ще постигнеш по-добри резултати. Разбира се, има го и варианта просто да стоиш и да наблюдаваш пазара и в момента, в който забележиш свободна ниша, ти да я уловиш и по този начин да задоволиш една налична потребителска нужда.

А как бихте коментирал стратегията да се копира моделът на някакъв продукт, който е успешен на световно ниво и негова реплика да се приложи на локалния пазар?

Александър Ненов:

Много зависи от продукта. Мога да дам много примери за български сайтове, които са копирани от успешните модели в Америка – например, определени фирми искаха да направят българския Facebook. От такъв обаче няма нужда никой, защото всички вече използват оригиналния, който върши чудесна работа. Така че, много трябва да се внимава с копирането на чужди модели. Трябва да се вземат предвид културните различия. В САЩ например успех имат сайтове, които служат като платформа за размяна на вещи. Тук обаче малко са хората, който биха предоставили на непознат бормашината си, без да се усъмнят в чистите му намерения. Затова подобен продукт тук би бил малко успешен.

Към какво тогава биха могли да се насочат българските предприемачи? Кои бизнеси биха били успешни у нас?

Александър Ненов:

Хубавото е, че като българи, ентусиастите, които искат да развият собствен бизнес сами, биха усетили какво би работило у нас и какво не. Ако самите те не биха ползвали някакъв модел, то по-добре да не се захващат с него, защото и другите българи не биха го ползвали.

Към какво бихте ги насочили в такъв случай?

Александър Ненов:

Това, което тепърва предстои да се развива в България, е сферата на интернет услугите. Те са тези, които ще развиват пазара следващите няколко години. Те не са зависими от трафик, метрики и импресии, както медийните продукти. Така че бъдеще има за услуги като издаване на електронни фактури, доставките на храна по домовете, онлайн разплащането и всякакви други.

Мислите ли, че българинът е достатъчно отворен към подобен род услуги? Много хора настръхват само при споменаването на термини като „електронно банкиране“ например…

Александър Ненов:

Факт е, че хората се плашат. От друга страна, съществуват определени техники, чрез които можем да ги обучим, да ги научим че това нещо е за добро и ще улесни живота им неимоверно. Такава техника например е тактиката големите магазини да пускат специални оферти, които предлагат намаление с 5% на всички, които си закупят техните продукти от сайта им, вместо от реалния магазин. Такива облекчения има и в интернет банкирането. И така, в един момент хората започват да използват тези услуги, уверяват се колко са полезни и нещата се случват.

В България сме свидетели на едно друго явление: Стихийното пренасищане на дадена пазарна ниша, пресен пример за каквото са т.нар. Групон сайтове за пазаруване. Как бихте го коментирали?

Александър Ненов:

Групон сайтовете стартираха прекалено бързо, копирайки западен модел. Много от тях бяха успешни за времето си, но алчността на потребителите в интернет и на предпиемачите направиха така, че те станаха повече от 80 сайта. Хората се измориха, стана трудно да се търсят клиенти, които предлагат оферти, и започнаха да се правят измами. Резултатът бе, че някои хора изгоряха с много пари. Колкото до самият бизнес модел, в световен мащаб той вече започва да губи своите позиции. Това очаква и родните реплики, защото те не изчакаха да видят как ще се развие моделът на Запад.

За финал, бихте ли ни дал своите лични прогнози – на какво ниво се намира интернет бранша в България и какво е неговото бъдеще?

Александър Ненов:

Интернет браншът в България в момента е разпределен между няколко големи корпорации. Смисълът на моята книга е да обърна внимание на младите ентусиасти и да им покажа, че това, че са малки, не означава че няма място и за тях. Искам да им покажа, че всеки малък играч би могъл да обърне пазара и да задмине големите, стига да има добра идея и да поработи усилено и с ентусиазъм.

Това, което предстои да се случи с пазара, е една генерална промяна. Ще се появят нови услуги, интернет рекламата ще започне да се оценява по различен начин. Продажбата ѝ също. Продажбата на импресии ще започне да отстъпва на продажбата на клик. Вече ще се гледа към профилираната промоция. Все по-малко ще се ценят реклами, които просто показват някакви картинки.

Но това, което ще преобърне пазара, са услугите. И трябва големите корпорации да обърнат поглед именно на крайните потребители, а не на големите рекламодатели, защото именно в потребителите са парите.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *