КнигиИнтернет безопасност – полезни линкове и клипове от книгата

октомври 20, 20160

Интернет безопасностВ книгата си „Интернет безопасност“ давам редица примери, част от които биха могли да звучат странно, други налудничаво, трети шокиращо. Независимо от тематиката, знам, че освен описанието с думи, е добре да придобиете представа за някои от нещата визуално, за да усетите истинската сила на случващото се.

В тази публикация съм събрал всички видеоклипове, за които говоря в книгата, линкове към сайтове, публикации, медии и софтуери за управление, контрол за защита на нас и на нашите близки онлайн.

Коментари за книгата и темата можете да оставите непосредствено под публикацията.

Нашите заспаха – ела у дома!

Мъж, представящ се за 15-годишно момче, се запознава във Фейсбук с 13-годишната Микейла. Те поддържат комуникация в продължение на няколко дни, докато накрая тя дава адреса на близкия до тях парк, за да се видят, когато родители й ги няма. На срещнатата обаче отива мъж на възраст между 25-30 години. И…

Другото момиче се казва Джулияна. Тя е на 12, а процедурата е същата. Уговорката с нея обаче е, когато баща й заспи, тя да пише на ,,момчето‘‘ (същия онзи мъж, за чиято възраст Джулияна е в неведение) да я посети. Малко по-късно тя изпраща адреса си и кани госта да дойде у тях, с уговорката тя да му отвори вратата, когато той й изпрати SMS, че е дошъл. И…

Третото момиче е Джена. Тя е на 14. Процедурата при нея е идентична, но включва и телефонни разговори. Планът в този случай е, когато  родителите на Джена излязат на вечеря, младежът да дойде при нея с брат си, който ще кара колата. Всъщност брат няма, а въпросният мъж идва не с кола, а бус без странични и задни прозорци. Когато родителите на Джена излизат, тя изпраща адреса си. Бусът спира пред тях, тя заговаря непознатия и го пита дали той е братът на нейния чат-приятел. Той я моли да се качи в буса… и тя се качва…

Това не са измислени истории. Добрата новина обаче е, че този възрастен мъж представящ се за 15-годишно момче не е педофил, а известен влогър на име Коби Пърсън (Coby Persin).

 

Софтуери за родителски контрол

Знам, че тези софтуери могат да бъдат използвани и срещу интимните партньори от техните по-ревниви половинки, но… моля ви дръжте се като зрели хора.

Child Defender е безплатна софтуерна система за родителски контрол, която автоматично блокира достъпа на вашето дете до уебсайтове с рисково или опасно съдържание. В базата данни на програмата има над 2 милиона уебсайта. Програмата обаче може да филтрира голяма част от страниците, в това число сайтове за възрастни, но няма да ограничи достъпа до всички уебсайтове, които вие смятате за опасни. Според производителите, програмата е достъпна за повечето версии на Windows.

Може да получите повече информация и да изтеглите софтуера от тук!

Кустодио – следене на всичко и всички за напреднали

Кустодио е интелигентен софтуер за родителски контрол, който дава пълна свобода на родителя да контролира своите деца по всяко време от всяка точка на света.

Освен изброените по-горе функции, предлагани от Windows и Child  Defender, в Кустодио са помислили как да интегрират новите технологии и съвременния начин на живот така, че да дадат пълна свобода, динамика и гъвкавост на действията.

Ето само някои от функциите на системата, които ще впечатлят всеки родител (а и не само родител).

Невидим режим

Да, системата предлага работа в режим, така че детето да не може да разбере, че е шпионирано или ограничавано. Разбира се, всяко средно интелигентно дете ще разбере, че нещо не е наред, когато случайностите зачестят. А какви могат да бъдат те?

Изключване на програми в движение

През своя таблет или компютър родителят може да следи с кои програми в момента работи детето му. Ако то си пише домашните и е пуснало текстообработваща програма, но също така е пуснало и игра, родителят може да изключи играта от разстояние и да я забрани за стартиране в тази сесия. Също така, с едно тупване по екрана, може да се дава достъп до конкретни приложения, игри и програми, както и да се отнема този достъп, независимо дали родителят се намира в командировка, на бизнес вечеря или в съседната стая.

Следи всички комуникационни устройства

Софтуерът е способен да се инсталира на компютър, лаптоп, таблет и телефон. Така родителят може да е сигурен, че когато даден сайт е забранен за ползване вкъщи, ще бъде забранен за ползване от кафето и от мобилния интернет, ползван в автобуса. Нещо, което повечето системи за защита не предлагат.

Шпионски режим

Системата дава възможност на родителите да следят активността на своите деца в социалните мрежи, включително да четат техните чатове и да виждат  в реално време случващото се във Facebook и Twitter. Също така родителят може да блокира контакти на своите деца в социалните мрежи или да бъде информиран за нови приятелства.

Повече информация или опции за покупка може да намерите тук!

Една история, която не трябваше да разказвам…

Вече бях завършил тази книга и нямах намерение да добавям нищо ново в нея, когато бях шокиран от новина, която не очаквах, на която не исках да повярвам и все още ме кара да се чувствам ужасно.

Ще завърша с видео в памет на Кристина Грими (1994-2016). Линк към нейния YouTube канал може да намерите тук.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *