Интернет бизнесИновацията не е гаранция за успешен бизнес

юли 8, 20170

През последните години все повече хора се ориентираха към старт-ъп средата и имат за цел да създадат собствен бизнес – бизнес, много често базиран върху иновативен продукт или услуга. Така иновацията се превърна в задължително звено при старта на нов бизнес. Това обаче доведе след себе си прекалено фокусиране върху иновацията и то иновация на всяка цена. И докато се вглеждаме в безкрайността на Вселената, пълна с иновации, често забравяме, че сме искали да правим бизнес, а той пък се случва навсякъде около нас.

Иновацията е нещо, което може да направи всеки бизнес по-конкурентен от другите в даден бранш. Понякога тя не е изцяло нов продукт или модел, а леко адаптиране на стар. Понякога иновацията е използване на два стари продукта и комбинирането им в изцяло нов. Това я прави доста по-земна и близка до всички нас. Не е нужно да измислим антигравитационен двигател, за да достигнем до Марс. Достатъчно е да комбинираме наличните технологии за изстрелване на ракети, за да достигнем целта си.

Но знаете ли – не е нужно да гледате постоянно към Марс или към свръхестествени иновативни продукти, защото те често се провалят. Факт. Ако искате да постигнете нещо, което не е постигано досега, вероятността да се провалите е над 99%. Да, ако успеете, има голяма вероятност да изпишете името си със златни букви в историята на човечеството, както и да станете милиардер.

И все пак, добре е преди да се самозалъгвате, че именно вие сте този уникален човек, да приемете реалността – да правиш бизнес невинаги означава да си иноватор. Двете невинаги вървят ръка за ръка – всъщност, много рядко вървят в тази комбинация. Не всеки е Стив Джобс, Бил Гейтс, Илън Мъск… Съжалявам, но е така и ако целта ви е да сте един от тях, има голяма вероятност да преживеете живота си в нереални очаквания, а дори и да постигнете сериозен финансов и интелектуален успех, да се чувствате сякаш нищо не сте постигнали.

Ако няма иновация, как тогава да направя старт-ъп, питате се вие? Интересно – когато стартирах първата си компания, нямах представа от думата старт-ъп. Бях под 18 и за мен това беше просто хостинг компания, с много по-малко екстри и възможности от конкуренцията, и все пак беше моя и си я харесвах. Нямаше иновации – когато сървърите ни падаха, си вдигахме телефоните и отговаряхме на ICQ и други комуникационни канали, докато нашата конкуренция правеше обратното. И хоп – успешен бизнес. Без иновация, без високи технологии – просто с добро обслужване и отношение към клиента.

Всъщност, това се случва постоянно и навсякъде около нас. Не е нужно да направите магазин, който да ви снима, монтира дрехи върху вас, предлага ви виртуална съблекалня чрез виртуална реалност, лазерно измерване на талията ви и автоматично обучен софтуер да ви предлага аксесоари към вашия стил. Можете просто да отворите магазин за чанти, мъжки аксесоари, часовници, дрехи или каквото там се сетите…
Защо обаче хората в старт-ъп средите не го правят? Защото старт-ъпът често е фокусиран върху егото на ко-фауnдърите. За тях парите не са толкова важни, колкото да присвоят етикета на иноватор. В същото време, никой не става известен с това, че продава обувки, хляб, акумулатори или дънни платки. И все пак в това има бизнес и има търсене, а вие можете да сте сред предлагащите…

Накратко – ако искате да стартирате бизнес, понякога е необходимо просто да проследите нуждите на хората и да се фокусирате върху тези, които те са имали преди векове. А те са странно идентични с нашите. Всичко, свързано с основните функции на човека, ще се търси и след векове. И да, няма нищо срамно да станете милионер, продавайки хляб или часовници. А според мен е доста по-добре това, отколкото да сте неуспешен старт-ъп иноватор, целящ да надскочи възможностите на собствения си екип и на пазара.

По-добре успешен бизнес, отколкото неуспешен, нали?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *