ДругиИНОВАТОРИТЕ, които създадоха нов световен ред

декември 27, 20140

Когато се споменат думите Нов Световен ред, всеки се сеща за примитивните конспиративните теории. Но всъщност истината е такава, че нов световен ред има – редът създаден от ИНОВАТОРИТЕ – група хора, които през цялата история на човечеството са следвали принципа, че “няма нерешима задача” и целенасочено са приемали за възможно невъзможното.

Наскоро имах удоволствието да се докосна до книга, в тежкото заглавие “Иноваторите”. Макар и изключително стилна, корицата събуди у мен силно негативно усещане, защото на нея видях познатите лица на Стив Джобс и Бил Гейтс – две имена, които всеки средностатистически тинейджър би споменал като иноватор на иноваторите, хората които са създали всичко технологично на нашето време, гениите на 20-ти  и 21-ви век, благодарение на които в момента държим цялото човешко знание в джоба си.

За мое щастие обаче авторът на книгата Уолтър Айзъксън си е свършил работата повече от добре, като вместо да говори за известните личности, оставили своето име в света на технологиите,  се е осмелил да поведе читателя на едно дълго пътешествие във времето –  от епохата на Блез Паскал (създал първия механичен калкулатор, за да улесни работата на баща си), от времето на  дъщерята на лорд Байрон – графиня Ада Лъвлейс която е дала фундаментален принос за аналитичната машина на Чарлз Бабидж със  своите “бележки” (в размер на близо 20 000 думи),  като се  достига до стотиците ученици, ентусиасти, предприемачи от последните 60-70 години, които да дали своя принос в цифровото настояще и бъдеще.

Лудите, лудите – те да са живи!

Иноваторите - софт пресЗа разлика от повечето технологични и бизнес книги, които разказват за успеха на дадена личност, в’’Иноваторите’’ се преплитат както научните идеи и  изобретения, така и личния живот, връзки, приятелства и проблеми на гениите. Авторът ясно иска да демонстрира, не само умствените способности и характера на иноваторите, а и средата и ситуациите, които са довели до тяхната гениалност. Изключително интересен е фактът, че  понякога и негативни ситуации като разводи, кръвосмешение, несподелена хомосексуалност във враждебни времена, злоупотреба с опиати, тежки заболявания и дори психически отклонения, са всъщност ключът към успеха в живота на повечето хора, оставили своя отпечатък върху технологичния бум през миналия век.

Особено удоволствие изпитах, че в книгата е включен не кой да е, а Алан Тюринг – изоставен от семейството си в ранна детска възраст, изпратен в пансион в пубертета, гей, чиито приятел умира, като всичко това формира у него  изключително труден характер на човек, който се срамува от желанията си и страни от хората, които постоянно го изоставят. Подтикнат от собствените си проблеми, той се фокусира над един фундаментален проблем – има желание да обясни функционирането на мозъка посредством наличните към момента изчислителни машини. В крайна сметка, той създава “машина на Тюринг”, която предхожда първия компютър, а всички хора, които като мен са завършили кибернетика, са закърмени с “Тест на Тюринг за изкуствен интелект”. Е, все още не сме реализирали изкуствения интелект, но от времето на Тюринг (1912 – 1954 ) до момента хиляди учени се опитват да реализират неговата мечта – интелект, базиран на дигитална основа, интелект, който ще е практически безсмъртен и можем да носим винаги със себе си. Интелект, който да се грижи за нас по-добре от нас самите.

Тюринг е само един от иноваторите, чиито труд е дал своя принос за дигиталната ера, в която живеем. Но той, както и  всички, описани във въпросната книга, тепърва предстои да бъдат преоткривани и да се говори за тях. Защото изобретенията, които те са дали на света съвсем не са се изчерпали в рамките на техния живот и на всички нас предстои да се изумяваме на тяхната прозорливост отпреди 100, 200 или повече години.

Препоръчвам книгата на всеки, който по една или друга причина се е захванал с наука, онлайн предприемачество, високи технологии или пък просто има интерес към историята. А може би един ден някой от вас ще е главно действащо лице в друга подобна книга, която ще излезе след 100 или 200 години…

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *