ДругиИзвънземни в луканките и бръмбари в космоса

декември 5, 20130

Интернет е уникално място. То предоставя безкрайна информация по всяка тема, но има един недостатък – създава се от хора, а хората са несъвършени. Така все по-често в родния (а и не само) интернет, се появяват феномени, които повечето хора не усещат, но въпреки това са тяхна жертва.

Ето  няколко примера:
Преди повече от седмица, в мрежата десетки сайтове избухнаха с информация за бръмбари в луканките. ШОК! УЖАС! ГНУСНО! Подобни думи, с възможно най-големите букви, красяха статиите в редица медии. Един сайт цитираше друг, другият –  трети, третият –  пети. Не ставаше ясно кой реално е авторът на информацията, освен цитираното в статията име на брат ми, подписан като експерт на организация, която не съществува. Всъщност,  проблема възниква от криминален сайт, който краде стари статии от други медии, променя няколко думи, разкрасява ги, прави ги шокиращи (или, както ние ги наричаме  – трафик генериращи) и готово. Оттам нататък, нормалните медии отново стигат до тази информация, изкривена през призмата на някой драскач, наричащ себе си журналист и… съответно информацията се препечатва, цитирайки източника. Така само за 3 дни, от най-неизвестните, та до най-оборотните онлайн медии препечатаха дезинформацията. Накратко – всеки идиот може да взриви цял бранш, да окаже влияние на продажбите и да върти на пръста си големите медии. Браво!

Вторият пример е още по-абсурден, но не по-малко шокиращ. Наскоро във Facebook мой познат попита дали е истина информацията за приближаващи извънземни летателни апарати към Земята. В статията имаше снимки, звездна карта на обектите и доста подробности, които НАСА крие от нас. Стана дискусия по темата, а причината – поредният криминален сайт, който няма нито автор, нито собственик или нещо подобно, но тиражира дезинформация, ей така, на конвейер. Подобна информация публикувахме през 2010-та и тя бе опровергана от няколко астрономически агенции, които обясниха, че летателните апарати всъщност са грешки при заснемането. Ако не бяха, от 2010-та досега щяхме да сме се сблъскали с извънземна инвазия, реализирана с кораби с размерите на континент.

Тенденцията да се препечатват и създават новини, които са свързани с прераждания на пилоти в 11 годишни деца, бръмбари в луканките, извънземни отвличания или нашествия, русалки, заснети от подводница, чудовища в езера и гори, снимки и видео записи на рептили и всевъзможни глупости, се засилва значително през последната година.

Виновни за това обаче, сме всички ние – идиотите, които кликаме по линкове, които са с толкова абсурдни заглавия , че не можем да не ги прочетем, и донякъде да им повярваме. Оттук насетне, знайте, че вие пряко сте отговорни за глупостите в нета, защото ги стимулирате. И след като вече знаете,  всичко е във вашите ръце – и бръмбарите, и извънземните. Мислете му 🙂

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *