Интернет бизнесУрок за полезността на SEO услугите

октомври 8, 20190

В последната седмица цяла София бе залята с рекламни билбордове,  представящи нова (поне за мен) услуга, наречена „Избелване на интимните области“. След като десетина пъти преминах през кръстовище с подобен билборд, реших, че е време да проверя кой е толкова смел, че да рекламира услуга, без да постави уебсайт на билборда си.

Потърсих по това, което фирмата рекламираше, а именно „Избелване на интимните области“.

Макар и да очаквах да открия въпросната фирма, инвестирала сериозни средства в аутдор реклама, аз открих точно обратното – статии от форуми, блогове с безплатни съвети за избелване в домашни условия, редица сайтове с кремове и мазила с тази насоченост и нито един резултат,  свързан с услугата на въпросната компания, предлагаща тази иновативна услуга.

Какво е общото на интимните части и оптимизацията за търсещи машини (SEO)?

За разлика от интимните части, които повечето  хора предпочитат да останат скрити, уебсайтовете ни трябва да са публични и общодостъпни. За тази цел оптимизацията прави така че когато някой потърси  нещо, което ние предлагаме – продукт, услуга или абстрактна идея, той да попадне именно при нас.

Когато се прави офлайн рекламна кампания,  има два подхода – единият е да набиеш максимално ясно в главите на хората уебсайта си, защото над 80% от тях проверяват всяка офлайн реклама  в интернет. Втората стратегия е да действаш така, че да си сигурен, че ако някой потърси в Google, ти да си номер 1. 

В случая с интимните части се получава така, че масираната рекламна кампания обръща внимание на тази продуктова ниша и хората започват да се интересуват масово от темата. Това е добре. Но когато те проверят нещо във връзка с това в мрежата, техният интерес не се канализира към компанията,  финансирала масираната кампания, а напротив – интересът се насочва към безплатните и приложими в домашни условия техники.

Често в нашата практика сме имали подобни случаи на клиенти, които са крайно разочаровани от своята кампания, която  им е струвала значителни средства. Понякога билбордовете работят, понякога не. Основната причина те да не функционират правилно е, че често на тях се гледа като на различен комуникационен канал,  отделен от всички останали. Ако между билбордовете и всички други рекламни канали няма ясен синхрон, следвайки стегната маркетингова стратегия, то ефектът често е разпиляване на аудиторията. 

През близо 20-те  години опит в тази сфера, аз съм имал възможността да реализирам огромен брой кампании и да направя или участвам в реализацията на много грешки. Именно тези грешки са ме научили, че макар оптимизацията за Google да е нещо,  което някои хора отричат, разчитайки на доказани методи като билбордове, радио реклама или фейсбук реклама, то SEO-то си остава един от задължителните елементи на всяка кампания.

Причината е, че не ние трябва да учим хората как да търсят или да ползват нашите рекламни материали. Ние трябва да се нагодим спрямо техните начини на употреба на интернет, телефоните и рекламните канали,  през които ги облъчваме.

Единствено тогава от една инвестирана сума в реклама можем да очакваме някаква реална ефективност.

Ето и няколко принципа, когато правите офлайн кампания, които никога не трябва да пропускате:

  • трябва да имате уебсайт (на фирмата, на продукта или на услугата)
  • трябва да сте оптимизирани по това, което предлагате като послания (за да може потребителят да намери вас, а не конкуренцията ви)
  • трябва да сте сигурни, че за 3-те секунди, през които някой ще задържи поглед върху рекламата ви,  ще научи какво реално предлагате, кои сте вие и как да се свърже с вас (уебсайт или ясно послание)
  • трябва да имате социални страници/профили,  които да посрещнат интереса на потребителите
  • трябва да сте се подготвили поне 3 месеца по-рано, като аз лично препоръчвам да е двойно повече за истински ефект.
  • трябва да имате ясна и стегнато написана (не в главата) стратегия за комуникация през всички офлайн канали и как те комуникират със задължителните онлайн канали – резултати в Google, Facebook страница, уебсайт.

Независимо дали планирате мащабна кампания или нещо,  което просто да подсили вашия бизнес – пишете ми.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *