Личностно развитиеЖертва ли сте на насилие и как това ви пречи да сте успешни? (ТЕСТ)

октомври 28, 20170

„ Да бъдеш напълно честен със себе си е хубаво упражнение.“

Зигмунд Фройд

Откъс от книгата „Как да печелим от интернет?

В края на тази книга бих искал да ви насоча към едно ново начало. Не началото на вашия нов бизнес, а началото на различния начин на мислене, без който едва ли бихте могли да постигнете успех, в което и да било начинание.

Отървете се от насилниците около вас

Преди време попаднах на един интересен психологически тест, който ви предлагам да направите по-долу. Той е публикуван в книгата „Как да управляваме емоциите си?“ [1] на Нина Рубщейн, която също ви препоръчвам да прочетете:

„Случвало ли се е човекът, който обичате:

 • Да контролира времето ви, като непрекъснато се интересува къде и как го прекарвате?
 • Да ви обвинява както за вашите, така за неговите неуспехи?
 • Да ви наказва за грешките ви?
 • Да упражнява строг контрол върху вашите действия, като изисква точен отчет в най-големи подробности.
 • Да бъде против отношенията ви с родителите ви или приятелите ви?
 • Да критикува външния ви вид, поведението ви, речта, тялото, маниерите ви, предпочитанията и ценностите ви?
 • Да изпада лесно в ярост от поведението ви?
 • Да контролира телефонните ви разговори, да проверява пощата ви, съобщенията на мобилния ви телефон или да ви забранява да използвате телефона?
 • Да ви се присмива?
 • Да обезценява, оскърбява и осмива вашите ценности и да ги смята за недостойни?
 • Да бие и блъска, рита, щипе, хапе вас или вашите неща?
 • Да ви кара да ядете, да спите, да задоволявате други ваши естествени нужди против волята ви?
 • Да ви лишава от храна или сън и да не ви разрешава да задоволявате други ваши естествени потребности?
 • Да ви обвинява, че вредите на себе си и на околните?
 • Да ви лишава от вашите ценности и неща, които са ви скъпи, против волята ви?

 Ако сте отговорили с „да“ поне на един от тези въпроси, вие сте били подлагани на физическо, психологическо, икономическо и сексуално насилие.“

Причината да цитирам този тест е да ви накарам да се замислите за вашата връзка и хората около вас. Независимо дали имате брачен партньор, човек, с когото съжителствата или не много сериозна връзка, бъдете сигурни, че тези отношения оказват пряко влияние върху вашите успехи и неуспехи.

Насилниците са навсякъде около нас и дори най-приятните и хрисими хора, с които сме свикнали да общуваме ежедневно, може да се окажат, че в конкретна ситуация проявяват черти, за които не сме и подозирали. Това явление е описано от Малкълм Гладуел в книгата му „Изключителните“[2]. Най-общо – човек е различен в контекста, в който той бива разглеждан. Например, един бизнесмен може да бъде описан от неговите служители като агресивен и безкомпромисен, лишен от чувства и емоции, избухлив и раздразнителен. В контекста на работодател, той най-вероятно е такъв. Ако го разгледаме в светлината на бизнес партньор, то неговите контрагенти биха могли да го опишат като последователен, упорит и коректен, човек, на който може да се има доверие и винаги държи на думата си. От гледна точка на семейството му, той може да бъде описан като любящ съпруг, прекрасен баща, човек, който обича децата, уважава съседите си, винаги е усмихнат и никога не повишава тон. Да, това е един и същи човек, и веднъж може да бъде описан като ужасен,  друг път като стабилен, трети – като прекрасен, защото хората го познават в различен контекст.

Това е и причината ние да не смятаме хората около нас за насилници, освен ако не ги познаваме в контекста на емоционална връзка.

Ако вие имате партньор (независимо от пола), който проявява по един или друг начин насилие срещу вас, дори  то да е на пръв поглед нещо напълно „незначително“, като присмиване на вашите ценности или проява на прекалена загриженост дали не ви  се пие вода, или пък ви се яде нещо, то вие имате проблем с вашия бизнес. Този партньор (да повторя – независимо от пола) може да бъде воденичен камък на шията ви и при всеки ваш успех да ви дърпа все по-бързо към дъното. Най-често този тип хора имат желание да оказват контрол над половинката си. Ако имате собствен бизнес, при това успешен, вие ставате независими. Ако се превърнете в успешни предприемачи, то вие ще достигнете етапа, в който ще сте уверени, със самочувствие, ще сте се научили да взимате трудни решения, ще отстоявате интересите си, ще искате да получите най-доброто  както в бизнеса, така и в личния си живот. Това плаши хората с мания за контрол над другите и самият факт, че вие сте напът да стартирате собствен бизнес, може да активира инстинкта за самосъхранение на вашия партньор и вие да бъдете подложени на редица действия и бездействия, които в крайна сметка да доведат вас и начинанието ви до неуспех.

Така всичко ще е постарому, и двойката няма да се разпадне, а вие ще можете да бъдете под контрол.

Макар че подобни решения да се взимат много трудно, ви препоръчвам сериозно да обмисляте отношението на вашия партньор  към това, което правите и ако то е пренебрежително, унизително или под една или друга форма ви вреди – преустановете тази връзка. Прекратете или сведете до минимум комуникацията и с всички онези ваши познати, приятели и роднини, които с радост ще се присмиват на безумието ви да правите онлайн бизнес.  Същото важи и ако сте решили да правите кариера – макар и странно, винаги ще се намерят хора, които да ви разубедят да не сменяте работното си място, да не растете в кариерата. Резултатът винаги ще бъде един – ще жертвате собственото си бъдеще, за да може околните хора да са спокойни, че не сте успели, защото това ги кара да се замислят за собствения си неуспех и какво те са постигнали през живота си.

Звучи крайно! Наясно съм, че много от вас ще прехвърлят тези страници без да им отдадат необходимото значение, защото не е лесно да се признаят някои истини. Но колкото по-рано постигнете увереност в себе си и започнете да избягвате срещи с неудачници и хора, които ви дърпат към дъното (пък били съпрузи, съпруги, роднини и стари приятели), толкова по-бързо ще се изстреляте към върха и ще постигнете успех.

Бъдете смели, бъдете упорити, а хората, които ще харесат и одобрят това, което първите, ще ви уважават такива каквито сте, ще ви намерят някъде там по пътя нагоре и тогава ще осъзнаете, че това, което сте оставили в подножието на планината, представлява малка жертва, която се компенсира в пъти, когато тръгнете по стръмния, но приятен път нагоре.

Изучете психиката си

Има редица психологически книги, които могат да ви помогнат да започнете да гледате навътре в себе си. Книгите обаче са написани за масата хора и рядко могат да посочат и работят върху конкретния ваш проблем. А дали имате проблем? Всеки има проблем, макар и да не го осъзнава.

При развитието на собствен бизнес ще минете през немалко кризи от всякакво естество. Понякога дори няма да можете да повярвате какво разнообразие от кризи би могъл да генерира един бизнес и какви решения ще ви се налага да взимате. Всички тези моменти са критични както за компанията ви, така и за вас, вашата психика, за вашето семейство и служители.

Ако не сте достатъчно подготвени психически да поемете това натоварване, може да създадете много по-сериозни дълготрайни проблеми, отколкото ще решите по времето на въпросната криза.

Един пример, който обичам да давам на своите лекции е за родна компания, която още на втората си година достига световните пазари и получава оферта да бъде закупена на стойност над 10 милиона долара. Тримата партньори, които допреди това са били и стари приятели, започват преговори, при които между тях възникват сериозни конфликти. Сделката не се осъществява, но  и компанията се разпада. Така един успешен бизнес завършва своя житейски път напълно безсмислено заради междуличностни търкания.

На пръв поглед  да ти предложат 10 милиона е далеч от кризисните ситуация. Повечето от нас си представят партита, отваряне на бутилки шампанско и тридневни празненства за небивалия успех. Но всъщност продажбата на компания също е криза, тъй като подобна сума пари поставя психиката на изпитание и много често създава проблеми, за които човек дори не предполага, че взимат връх. Резултатът е  взимане на грешни решения и  действия или бездействия в обратна на правилната посока. И през цялото това време всеки смята, че решенията му са правилни и рационални.

За да избегнете подобен тип изненади, а и за да можете да реагирате адекватно при кризи с инвеститори, служители, конкуренция, държавни органи или дори със семейството си,  консултирайте се  с психолог. Не става дума да питате психолог как да действате във всяка една ситуация, а по-скоро се подложите на терапия, която да има за цел да опознаете себе си, реакциите и емоциите си и да можете да ги управлявате адекватно. Не, книгите на Кови няма да ви помогнат, защото той има за цел само да ви накара да си поставите маска и да скриете проблемите си без те да са решени. При тази тактика рано или късно  ще се издъните с голяма сила.

Не гледайте на психолога като на човек, който ще ви лекува, защото сте луди. Гледайте на него като на ментор, който ще ви преведе по пътя на личностното развитие и ще ви направи това, което винаги сте искали да бъдете. А дали ще ви се подиграват хората около вас, когато разберат, че го правите? Прочетете предишната глава отново!

Излезте от зоната на комфорт

Зоната на комфорт е нещо прекрасно. Повечето от нас избират да стоят в нея и да се радват на познатия всят. Там всичко е предвидимо, защото ние сме го създали така, че да не ни изненадва неприятно. Понякога се случват събития, които ни поставят без наше съгласие извън зоната ни на комфорт и ние се чувстваме загубени, ядосани и изключително зле. Защото нямаме контрол над ситуацията, а донякъде тя контролира нас. Но там, извън зоната ни на комфорт, е мястото, където се случва магията на живота.

Случвало ли ви се е да ядете често в един и същи ресторант или група от ресторанти, без да ползвате всички онези хиляди други заведения в града? Случвало ли ви се е да ядете предимно едни и същи ястия? Да пиете едни и същи питиета? Да почивате в един и същи курорт, хотел/квартира/ къмпинг. Нерядко сядате и на една и съща маса винаги когато посещавате познатото  заведение. Всичко това е вашата зона на комфорт. Всеки от нас я избира инстинктивно, защото тя е предвидима и не изисква от нас да мислим. Просто се пускаме по течението и колата сама си кара, краката сами си ходят, устата сама си поръчва. А ние можем да се отпуснем и да предадем управлението на живота си на нашите нервни връзки, които стават все по-силни и все по-неподатливи на адаптация с околния свят.

При моя лекция пред туристическия бранш няколко човека се възпротивиха на моята теза. Те твърдяха, че да правиш едни и същи неща е нещо прекрасно и когато ти харесва, то не трябва да се променя.

Дадох им следния пример. Представете си, че се раждате в луксозна хотелска стая. Тя е прекрасна и има всички удобства – бърз интернет, огромен телевизор, най-прекрасната храна ви се доставя всеки ден в правилното време. Представете си да преживеете целия си живот там. От гледна точка на свободни индивиди, това би ви се видяло като затвор, но за индивида, прекарал живота си в този затвор, няма нищо извън 4-те стени. Дори и да бъде освободен един ден, той ще се чувства дезориентиран и трудно може да приеме факта, че съществува свят извън това място, че има места, където  няма стени, храната е различна, а той може да прави безкрайно много различни неща. Неслучайно освободените от затвора преживяват  психологически сривове, защото след десетки години зад решетките, те изграждат нова зона на комфорт и свободата е нещо, което ги плаши.

Всички ние също живеем в затвор. Затворът на нашите интереси и „свободни“ решения продиктувани от нашата „свободна“ воля. Макар че  затворът ни не е със стени, ние сами ограничаваме себе си за редица преживявания, които макар и да ни заобикалят, рядко преминават през мозъчните ни центрове за обмисляне, а още по-рядко за практикуване.

Зоната на комфорт, макар и да изглежда прекрасна, е скучна. Тя е такава, защото в нея не се случва нищо ново, няма нови преживявания и рано или късно животът ви ще  премине в рутината на ежедневието,  а  новите съквартиранти в Биг Брадър ще са  най-драматичната промяна.

Защо това е важно за бизнеса ви?

Всъщност по-правилно е  да попитаме „Защо е важно за живота ни“? Колкото по-често излизаме от зоната си на комфорт, толкова по-често ще преживяваме нови и различни преживявания. Понякога ще ни харесват, понякога няма, но дори и тези, които не ни харесат, ще ни развиват. Всяко едно излизане от зоната ни на комфорт ще ни обогатява по един или друг начин, ще накара мозъкът ни да мисли по различен начин, сетивата ни да работят по начин, за който не сме и предполагали… В крайна сметка мозъкът ни ще се научи отново да мисли по правилния начин – да бъде креативен, да му идват идеи, да му хрумват решения на проблеми, да създава и твори или, най-малкото, да се разнообрази от рутината. Не на последно място забежките ни извън зоната на комфорт ще ни научат на много неща – ще получим знания, умения, информация, данни, които ако приложим в нашата зона на комфорт или обичайна дейност, бихме могли да се окажем с едни гърди пред другите. Независимо дали става дума за отношения с хората и семейството или за успеха на бизнеса.

Как става магията?

Гледали ли сте филма Yes man[3]? Там формулата е описана изключително просто, а и тя е точно такава. Просто преди да откажете нещо ново, помислете защо отказвате и ако нямате основателен довод,  кажете „ДА“. Имайте предвид, че центровете в мозъка ви, които предпочитат зоната на комфорт, са прекалено силни и те винаги ще генерират немалко основания защо да НЕ предприемете действия звън рутината. Но ако искате реално да се развиете, ще намерите начин да се борите с тези мързеливи невронни мрежи.

Ето няколко идеи:

Пътуване по света. Пътувайте дори  на места, за които хората казват „Там не бих отишъл и пари да ми дават“. Пътуването е един от най-сигурните начини да раздвижите мозъка си и винаги когато се почувствате зациклили, си купете самолетен билет за непознато място. Ако пък сте свикнали да пътувате с някой, защо не опитате сами? Яжте неща, които не сте опитвали, говорете с местните, изгубете се, нощувайте на места,  на каквито никога досега не сте нощували. Пътувайте с превозни средства, чиито имена дори не знаете. Всичко това са неща, които ще запомните за цял живот, ще ви дадат много храна за размисъл и един ден може да променят живота или бизнеса ви.

Преди години, един от собствениците на Инвестор.БГ АД – Любо Леков, от когото съм научил изключително много, дойде в офиса след една от почивките си в Египет и направи събрание на цялата фирма. Такива събрания се правеха обикновено на 3 месеца, за да се запознае персоналът с това, което се случва в компанията – приходи, разходи, как се движим с целите и т.н. Тази среща обаче беше извънредна и темата й беше интересна. Любо започна да ни показва снимки на египтяни в лодки, държащи пакети с роби, шалове, шапки, чанти и други сувенирни артикули. Историята, която ни разказа е, че докато плавали по Нил,  около кораба им се появили лодки, от които продавачите продавали стоката си по необичаен  начин.  Те стоели в малки двуместни лодки и докато единият балансирал с гребла, другият изправен викал, продавал и хвърлял стоката като уцелвал точния турист, който я е закупил. Интересното в случая бе сложността на търговията – търговците преодолявали водата, височината на кораба и правели търговия в изключително враждебни условия. И все пак успявали. Този феномен беше породил идея как да се реформира нашият търговски отдел, така че да се адаптира към средата на нашия пазар по-добре и да може да реализира продажбите независимо от пречките, които се появиха след глобалната финансова криза. Снимки на търговците от Нил бяха поставени в рамки на различни места в офиса, за да ни напомнят – след като те могат, можем и ние!

Ето как едно обикновено пътуване може да роди интересна идея и да ни накара да се замислим,  или пък да ни даде конкретно решение за проблем, над който сме зациклили в зоната си на комфорт и трудно бихме могли да решим.

Опитвайте нови неща. Много хора, потънали в зоната си на комфорт автоматично отговарят „Какви толкова нови неща мога да пробвам“ с презумпцията, че едва ли не те са опитали всичко от живота и той няма с какво да ги изненада. А всъщност не е така – кога за последно ходихте на танци, фитнес, йога, гмуркане, сърф, планина, на разходка със снегоходки, рафтинг, скално катерене, грънчарство, курс по правене на шоколадови бонбони? Преживяванията, които можете да си осигурите само във вашия град, са стотици. Тези, които държавата ни или светът предлагат, са безкрайно много. Ще се изненадате, че голяма част от тях дори не изискват пари, а просто малка част от вашето време, като в замяна те ще ви възнаградят със спомени – смятам, че това е справедлива сделка.

Четете книги. Фактът, че държите тази книга в ръцете си, а сте стигнали и до последната страница показва, че имате навика да четете. Но освен бизнес книги и такива за самоусъвършенстване, много по-голяма полза ще имате от художествената литература. Тя може да организира безкрайни пътешествия на вашето въображение и докато сте зациклили над някой бизнес казус, да се потопите в тотално различна атмосфера – метод, който често води след себе си решаването на предходния проблем. Книгите ще ви покажат, че проблемите, които смятате за уникални и неразрешими, са били решени много пъти преди вие да се родите и спокойно можете да ползвате добрите практики от римско време във вашия бизнес – стига да достигнете до тях чрез литературата. Не на последно място са идеите – когато имате нужда от свежи идеи, но сте зациклили,  фантастичните книги отпреди половин или един век биха могли да ви дадат много повече, отколкото ако прочетете последните новини в някой технологичен сайт. Таблетите, електронните книги и смартфоните са дело на фантастите от 50-те години на миналия век. Космическите кораби на Върджин, SpaceX също. Автомобилите на Google и Tesla Motors са предвидени и описани в разкази и книги много преди създателите на въпросните корпорации да се родят.

Едно добро начало

Тази книга започна (Как да печелим от интернет?) с това как да започнете бизнес и завършва с началото на това как да промените себе си. Трябва да знаете, че двете неща са динамично свързани и вие трябва да работите в посока да ги поставите в равновесие.

А сега е време за работа.

Над новия ви бизнес.

Над вас самите!

Ще бъде забавно. Повярвайте ми 🙂

Можете да поръчате книгата „Как да печелим от интернет? цъквайки тук 🙂

[1] „Как да управляваме емоциите си?“, Нина Рубщейн – Издателство Изток-Запад, 2009,  ISBN: 978-954-321-636-9

[2]Изключителните“, Издателство „Жанет 45“, 2010, ISBN: 978 954 491 653 4

[3] „Навитакът“ (на английски: Yes Man) е американска филмова комедия от 2008 с участието на Джим Кери, режисирана от Пейтън Рийд.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *