Интернет бизнесДелегиране или смърт?

февруари 9, 20130

Моят приятел Дерек (бизнес консултант от САЩ) наскоро ми напомни за проблема с делегирането и с радост си спомних за моментите отпреди години, когато смятах, че мога да върша всичко сам. Всъщност, повечето млади предприемачи минават през този момент, в който искат да контролират 100% от бизнеса си, да знаят и правят всичко лично. Някои го правят понеже нямат доверие на другите, други го правят защото нямат хора, на които да отстъпят тези задачи. Така собственият ви бизнес се превръща в нещо, което вършите по цял ден и почти цяла нощ. Имало е случаи, в които не съм имал време да спя 2-3 дни и това защото… трябва да свърша нещо лично аз, вместо да го дам на някой друг.

Искам да ви обърна внимание на този проблем, защото колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-рано можете да го разрешите. Всъщност, много от вас знаят, че делегирането е нещо важно, но също така знаят, че нямат време да обучат човек, който да върши тази или онази работа, ето защо нещата си продължават постарому. До момента, когато силите ви свършат и всичко се срути върху вас.

Моят съвет е да се обградите с хора, които да обучите добре и, независимо, че това ще отнеме от и без това ценното ви време, бъдете сигурни, че тази инвестиция ще ви се възвърне в пъти в близко бъдеще.

По времето, когато управлявах един медиен уеб сайт, се налагаше да контролирам повече от 30 човека и всеки един от тях всеки ден имаше десетки въпроси и казуси, на които аз трябваше да дам решение. Като добавим и ежедневната ми работа, нещата излизаха от контрол и аз нямах никакво свободно време, дори и през уикендите.

Един ден, обаче, на няколко от служителите си дадох конкретни права и ангажименти, като насочих част от въпросите на екипа и взимането на решения към тях. Разбира се, избрах хора, които могат да поемат отговорност и им дадох пълна свобода да действат, без да се допитват до мен. ,,Тунинговах’’ така изработената система веднъж-два пъти в седмицата. Успоредно с това, дадох права на всеки един от екипа да взима самостоятелни решения засягащи ежедневната работа и да ме информират само в случай на криза. Само шест месеца по-късно всичко вече работеше като добре смазана машина. Моята намеса се изискваше не повече от веднъж-два пъти на месец, а работата вървеше повече от добре и най-важното – имах достатъчно време да мога да анализирам ситуацията и да мисля как да развивам бизнеса в бъдеще.

За да можете да делегирате, обаче, трябва да можете да вярвате на хората и да им имате доверие. Това е и основната причина в голяма част от компаниите у нас (а и не само), собствениците пряко да се намесват в дейности, които пряко не ги засягат, а и не са от тяхната компетенция. Крайният резултат, обаче, е ясен – ако по цял ден следите работата на екипа си и гасите пожари тук или там, бизнесът ви ще е в застой, защото сте забравили да мислите за това, за което единствено трябва да мислите – бъдещето.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *