Интернет бизнесДа не бързате, не означава да изостанете… особено в интернет

декември 8, 20120

Бизнесът става все по-пряко зависим от технологиите. Всичко се дигитализира, дори и държавната администрация. Надпреварата в последните години, обаче, взема все по-застрашителни мащаби. Ако едно време ние бързахме да използваме дадена нова технология, която е излязла, за да дадем на своите потребители нови, по-добри и качествени услуги, то сега играта е много по-сложна. Причината е, че нещо ново се случва не през няколко месеца или години, а през няколко седмици, а дори и дни.

Какво реално се случва на пазара?
Бизнесмените, които често не са ИТ специалисти, не са запознати с интернет- технологиите или не следят изкъсо новите версии на различни сървъри, програмни езици, приложения и библиотеки. Те разбират от това, с което се занимават, и са сигурни, че внедряването на високи технологии в работата им е жизнено важно за оптимизацията на процесите в дадена фирма – било то чрез създаване на електронен магазин, чрез приемане на поръчки и заявки за куриерски и спедиторски услуги през интернет, било то в управление на складови наличности, комуникация с потребители и какво ли още не. Решението, което трябва да вземат, привидно изглежда лесно – те трябва да намерят фирми, които да им предложат най-актуалните услуги на пазара на най-атрактивната цена. Събират оферти, избират продукт и го внедряват. Така става обикновено и така се правят най-големите грешки.

Какво всъщност не е наред?
Това, което не е наред, е актуалността на информацията. Ако някой преди 5 години е създал прекрасна ERP или CRM система, която може да се интегрира с нашия уебсайт, сайт и цялостна дейност, това не означава, че ако ние я купим днес, за да управляваме бизнеса си в следващите 2-3 годни, ще имаме успех с нея. Причината е, че при програмирането на толкова сложни системи като гореизброените, се изисква огромен времеви ресурс. Тоест, ако продуктът е бил на пазара преди 5 години, то работата по него е стартирала поне 1 година по-рано, а знанията на екипа са от още по-рано, тъй като едва ли някой би използвал технологии, които са излезли преди дни. Тоест, купувайки продукта на най-голямата компания в даден бранш, вие по-скоро купувате остарял продукт, с остаряла технология, който в следващите години ще става все по-нееадекватен спрямо променящата се среда.

Да се доверим ли на новите продукти?
Логично е да се съмняваме в новите продукти и услуги. Те не са се наложили на пазара, не могат да се похвалят с големи клиенти, имат само няколко месеца или година история в това, което правят. Въпреки това, те са стартирали продукт преди по-малко от година и се очаква, че той използва сравнително нови и все пак проверени технологии от 1-2 години назад във времето. Те ще бъдат актуални повече време, отколкото вече остарелият продукт на старата и реномирана компания. Има и друго – цената ще е значително по-добра от тази на компания, която продава по-скоро репутацията си, вместо технически адекватен продукт.

Моят съвет – ПОЧАКАЙТЕ!
Не съм почитател на бавните действия, особено когато става дума за технологии. Обичам всичко да става на момента, тук, сега и веднага. Ако, обаче, сега се нуждаете от нов уебсайт, от CRM система, от ERP система, система за управление на вашия бизнес – ПОЧАКАЙТЕ! Ако положението не е наистина критично, моят съвет е да почакате между 3 до 6 месеца, защото тенденциите показват, че през 2013 ще има бум на този тип услуги, не само по света, но и в България. Затова, съсредоточете се в рекламата, развитието и подобряването на вашите продукти, услуги и бизнеса си като цяло и отложете взимането на важни решения относно интегрирането на сложни информационни системи във вашия бизнес за месец май следващата година. Със сигурност ще спестите пари, а в най-лошия случай – няма да загубите такива!

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *