ИнтервютаВсичко е въпрос на един клик…

декември 8, 20120

„На 1 клик разстояние“ или т.нар пътеводител за онлайн бизнес в България е книга, очаквана от много професионалисти в уеб бранша.

Веднага след официалната премиера на книгата в книжарница Хеликон, се допитахме до авторa й – Александър Ненов, за да ни сподели малко повече около това, какво го е вдъхновило…

Mobile News: Как ти хрумна идеята за създаване на книгата?
Александър Ненов: Винаги, когато кажа на някой, че се занимавам с интернет, неизбежно се стига до мини консултация по темата и споделяне на хиляди идеи от страна на човека отсреща. Реших, че вместо да обяснявам на всеки поотделно, бих могъл да споделя опита си с хиляди хора едновременно. Още повече, интернет е специфична среда и не може за онлайн бизнес да се вземе решение за стартиране на крак, в заведение. Книгата ви дава възможност да я четете тогава, когато най-добре можете да осмислите казаното, а и да се върнете и да препрочетете пасажи от нея многократно тогава, когато имате нужда от отговори.

MN: За кого е предназначена тя?
AН: Тя е предназначена, както за настоящи интернет предприемачи, така и за крайни потребители. Опитът ми показва, че над 60% от интернет потребителите имат желание да стартират свой собствен интернет проект. Естествено, малка част от тях го правят, тъй като намират всевъзможни оправдания за това – много е скъпо, отнема много време, пазарът вече е разпределен, трябва да имаш сериозен гръб, аз не съм програмист и т.н.

MN: Кои са основните акценти?
AН: Книгата превежда читателя през всички етапи на създаването на един интернет сайт – хрумване на идеята, изчистване на бизнес модела, програмиране, дизайн, начини на комуникация с уеб студиото, забавяния, решаване на проблеми, увеличаване на трафика и, като финал, продажба на бизнеса – нещо което става все по-модерно в последно време.

MN: Всичко ли е „на 1 клик разстояние“ от нас?
AН: С един клик се създаде „арабската пролет“, с един клик се организира „Окупирай Уолстрийт“, с един клик вие можете да изберете дали ще влезете в един сайт и ще дадете парите си в него или не. Всичко е въпрос на един клик… на милиони интернет потребители. Нашата цел е тези кликове да заработят в наша полза.

MN: Обмисляш ли варианта за написване на нова книга?
AН: Когато стартирах работа по тази, не съм правил планове за други книги, но докато работих по нея, вниманието ми беше привлечено от нови ниши, проблеми и казуси, които интернет тепърва ще открива и изживява и, по които вече работя. Те заслужават необходимото внимание и един ден, когато потребителите узреят за тях, с радост бих зарадвал читателите си с друг продукт. Но на този етап смятам да се съсредоточа над развитието на своя нов онлайн бизнес, който ще създаде услуги, които всички вие ще ползвате с огромно удоволствие.

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *