Интернет бизнесБогатите глупаци и бедните гении

август 26, 20140

Често ми се случва да попадам сред хора,  които твърдят, че конкурентите им са пълни глупаци – хора, които за нищо не стават – некомпетентни, неинформирани, предлагащи лошо обслужване и лош продукт, с който завземат пазара, а на всичкото отгоре взимат много повече пари от другите.

В друг случай се твърди, че млада жена в скъпа кола е просто богата пикла, която има до себе си мъж, който я издържа, а  тя за нищо не става,  защото е просто държанка, която се грижи единствено за външния си вид. Следват подхвърляния от типа “и аз да имах нейните пари, и аз щях да изглеждам така, ама ги нямам…”.

Млад мъж в скъпа кола също моментално буди отвращение, тъй като явно е богаташко синче – някакъв лентяй, който само може да харчи парите на баща си и да сваля мацки с тях. Нищо друго.

После пък са бизнесмените – те са успели, защото някой някъде по веригата ги е уредил. Няма как да са успели сами и да направят успешен бизнес…

Така мога да продължа до безкрайност. Тенденцията обаче е ясна – по-успелите се заливат с помия по презумпция от по-неуспелите. Така неуспелият се чувства по-добре… много по-добре! Причината е, че бързо се изгражда лесно обясним и приятен за неуспелия сценарии, който обяснява защо единият е успял, а другият – не.

Опитайте се да направите един експеримент – винаги, когато понечите да наречете някой некомпетентен, аматьор, лаик, проститутка, мамино синче…,  опитайте се да приемете вероятността, че може би не сте прави.

Опитайте се да си представите едно реално, рационално обяснение на ситуацията и ще видите колко глупаво всъщност е било предишното твърдение. Разбира се, приемането на рационално обяснение за успеха на другите и собствения неуспех е сложна процедура, при това много болезнена. За целта трябва да признаете пред себе си, че проблемът за собствения ви неуспех се корени във вас. Приемането на успеха на другите като личен техен успех, постигнат със същия труд, който и вие извършвате всеки ден, е труден процес, който ще ви доведе не само до етап, в който да приемете другите и различните. Ще ви доведе до етап, в който ще установите какво не правите както трябва, ще ви посочи собствените грешки, ще ви накара да мислите за това как да подобрите собствените си умения и стратегия и ще ви направи значително по-успешни.

Единствено рационалното, а не емоционално, мислене ще ви даде отговорите на въпросите защо вашият шеф е на това място, а не е служител като вас? Защо хора на вашата възраст получават с до 3-4 пъти повече пари на месец от вас? Защо има много хора по-успели от вас, които са се развивали в същата среда, при същите условия и са имали същите възможности за кариера като вас? И бъдете сигурни, че всеки емоционален отговор, който ви идва наум в момента, в който прочетете този въпрос, е грешен! Защото в повечето случаи, когато видите успяла млада бизнес дама, успехът й най-вероятно се дължи на много учене, работа, липса на почивни дни и отпуски, стрес, проблеми в семейството и какво ли още не, което тя е жертвала, за да постигне това, което е. А вие я виждате за по-малко от секунда в скъпата й колата и без да я познавате в нейната същност, като човек и като минало, веднага заключавате “тази сигурно спи с някой много богат”.

А дали някой не мисли същото и за вас?

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *