Интернет бизнесАко е за 5 минути, свърши го сега!

октомври 26, 20160

Наскоро ви споделих моя начин за борба с многото спешни и важни задачи. И все пак ние ежедневно поемаме много дребнички задачки, които рядко приемаме насериозно. Те са толкова дребни, че ни отнемат под 5 минути, като например да намерим даден файл на компютърa и да го изпратим, да препратим договор, да изпратим почти готова оферта и какво ли още не. Всеки в ежедневието си има тонове такива.

Ако големите задачи имат за цел да запълнят целия ни ден, тези, малките, не се вписват в процесите и управлението на времето. Затова те често отлежават, а от тях зависят други процеси.

Имало е случаи, в които очаквам оферта за уебсайт от уебстудио на стойност няколко десетки хиляди евро и… офертата така и не идва. Звъня по телефона, пращам мейли и след около 2-3 седмици офертата е налице. И не, причината не в детайлно обмисляне на параметрите на офертата, а в точно този феномен на отлагане на задачите до момента, в който не се превърнат в спешни, защото „абе, вече много го забавихме, дай да му пратим една оферта“.

За да намалим стреса си, за да намалим забавянето и подобрим ефективността си, има едно много ясно правило, което жена ми ми подсказа, но то промени до голяма степен начина ми на мислене и работа. Ако нещо ще отнеме около 5 минути, за да го свърша, просто го свършвам. Така влязлата задача в момента, бързо и лесно се превръща в затворена задача.

Това има и друг ефект – освен че не бавите процеса, вие реализирате един психологически принцип, наречен резултатност. Вие виждате прекия резултат от вашата работа със затварянето на този таск/задача. Това остава у вас усещане, че вършите работа и че сте ефективни, и ви дава повече сили и самочувствие в реализацията на по-големите задачи. Ако задачата отнема 1-2 седмици или месец, често можем да усещаме, че работим, но няма никакъв резултат от това, което правим, защото не му се вижда края, бавим се, не знаем къде сме… Малките задачки обаче ни стимулират, че все пак днес сме свършили нещо, макар и да са 3-4 малки нещица, докато работим по приключването на голямата задача, от която ще получим удовлетворение едва след няколко седмици.

Споделянето на тази статия ще ви отнеме под 5 секунди. Няма причина да не го направите 🙂

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Required fields are marked *